&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Eurojet

Blankenberge bezoekje waard

door Piet Helmholt

BLANKENBERGE (België) - Steeds meer havenplaatsen in binnen en buitenland richten zich op de pleziervaart. Zo ook in het land van onze Zuiderburen. Maar de Belgische plaats die kan bogen op meer dan vijftig jaar ervaring met de pleziervaart is Blankenberge. Een eeuwenoude vissershaven, die sinds 1955 volledig is gericht op de pleziervaart.

Wie Blankenberge vanaf de zee wil bezoeken moet er rekening mee houden dat er zich vanaf november tot Pasen een zandbank kan vormen in de haveningang. De diepgang kan dan sterk variëren. Vanaf de Paasvakantie is de bank weggebaggerd tot een diepte van 3.5 meter onder het laagwaterpeil. Belangrijk daarom om goed gedocumenteerd en geïnformeerd koers te zetten naar deze haven, die zeker een bezoekje waard is.

Eb en vloed

Aanmeren kan er zo goed als in het centrum. Dat is volgens Tony van Wulpen, voorzitter van de Scarphout Yacht Club, uniek voor de Belgische zeehavens: "De ligging van deze jachthavens is echt bijzonder. Als je hier aanmeert ben je in tien minuten bij het station. Vandaar uit kun je de trein nemen naar steden als Brugge, Brussel of Antwerpen. Maar ook de tram staat als het ware voor de deur en deze bedient de ganse kuststrook. Bijzonder is dat onze haven, op anderhalve kilometer van de kust, geen beroepsvaart meer kent. De werking van eb en vloed is nog volop merkbaar. Bij eb is er een diepgang van tweeënhalve meter. Bij springtij kan het wel vijf meter hoger stijgen."


Schippers in de haven van Blankenberge, gelegen in het centrum, kunnen door de lage waterstand makkelijk reparaties en schoonmaakwerkzaamheden verrichten.

Verschillende bootbezitters maken in de Blankenbergse haven gebruik van de lage waterstand. Op bepaalde aanlegplaatsen kan het voorkomen dat het schip urenlang droog staat. Tony van Wulpen: "Je kunt dan heel goed kleine reparaties verrichten, zoals het vervangen van delen van de schroef, de pomp e.d. Veel bootbezitters zie je tijdens eb dan ook driftig aan het werk om vervolgens tijdens de vloedperiode te zonnen op het dek."

Van Wulpen begon in 1967 begon als hobby- en wedstrijdzeiler. Daarna werd hij eigenaar van een jachtwerf, importeur van Volvo, Princes, Yamaha en andere bekende merken. Hij doet het nu wat rustiger aan, maar afscheid nemen van de watersport in Blankenberge kan hij niet.

Tony van Wulpen, voorzitter van de Scarphout Yacht Club, zorgt er op alle mogelijke manier voor dat de kwaliteit van de haven op het gewenste peil blijft.

 

De grote belangstelling vanuit Nederland is volgens Van Wulpen heel goed te verklaren: "Het is de tweede haven na Vlissingen of Breskens. Een keer aangemeerd, blijft men toch al gauw een paar dagen liggen. Want dagtochtjes maken naar het Belgische achterland kan van hier uit heel goed. Ook onze warenmarkt op maandag en vrijdag trekt veel publiek."

Daarnaast is er het Nationale Sea Life park, het grootste Noordzee aquarium van België, met meer dan dertig bassins en het serpentarium. Aan te bevelen is zeker het brede culinaire aanbod van de Belgische havenplaats. Mosselgerechten prijken tijdens de zomermaanden vooral op de menukaarten van de vele eetgelegenheden.

Inl.: Scarphout Yacht Club Blankenberge, Havenplein 3, 8370 Blankenberge. Tel/fax. 0032 50419715. VVV- Blankenberge 0032-50412227. Ligplaatsprijzen: Prijzen: tot 2 meter - 280 BEF; tot 3 meter - 400 BEF; tot 3.50 meter - 500 BEF; tot 4 meter - 600 BEF.

Foto's: Henk Oosterhuis

Publicatiedatum = 22 april 2000

vlag Belgie