Musea over de Engelse tijd, botanische tuinen, grotten en suikerriet, veel suikkerriet, dus....

Op Barbados is verrassend veel te zien

door Nico van der Zwet slotenmaker

BARBADOS - Op een eiland ligt varen voor de hand. Dat is wat tegenstrijdig. Eerst heb je namelijk moeite gedaan om er te komen en als je er bent wil je er weer af. Naar Barbados bijvoorbeeld is het als je het tenminste rechtstreeks met Martinair doet toch nog altijd een uurtje of acht om reeds op het vliegveld te worden bedolven door folders die je met grote klem verzoeken zo snel mogelijk weer zee te kiezen.

Onder zee kan trouwens ook, al ben ik daar niet zo'n liefhebber van. Op sommige plaatsen kom je er echter niet onderuit. Wie bijvoorbeeld in Australië het Great Barrier Reef boven de wateroppervlakte denkt te kunnen waarnemen mist een blik in een geheel nieuwe wereld. Daar moet je duiken. En als je droge voeten wilt houden kan dat voor het gemak ook met een boot.

Rum

In - of liever - op Barbados maak ik voorlopig nog geen keuze. Op het eiland zelf is namelijk ook verrassend veel te zien. Musea over de Engelse tijd, botanische tuinen en grotten. En suikerriet, veel suikerriet. Die vormt de basis van de rum, de enige pittige slok op het eiland die ronduit goedkoop is. Vrijwel alle andere benodigdheden dienen geïmporteerd te worden en dat is aan de prijzen te merken.

Ook een soort raderboot is voor het toeristenvervoer ingezet.

Misschien dat ik als zuinige Hollander daarom op de Tiami II verzeild raak. In het pamfletje van deze catamaran staat namelijk dat je slechts eenmalig ƒ125,- dient te storten om vervolgens de gehele dag totaal in de watten te worden gelegd. Niet alleen het snorkelmateriaal, maar ook en daar gaat het om "unlimited drinks" en een "excellent buffet lunch" zijn inbegrepen. En dan denk je toch al gauw: het moet gek gaan wil ik dat er niet uithalen. Eerdere lokkertjes van deze orde hebben me echter enigszins voorzichtig gemaakt. De gratis drank kwam dan neer op ranja met een rietje en de maaltijd bestond uit een paar kleffe broodjes die de gasten van de vorige dag toen al terecht hadden laten staan.

Kruiken

Op de Tiami II zijn ze echter niet zo kinderachtig. Nog niet heb ik me over de reling laten zakken of de matrozen snellen toe, de kruiken met geestrijk vocht al onder de armen geklemd, zoals de diensters bij ouderwetse bruiloften in hotel Spaander te Volendam.

Van een piratenschip schalt discomuziek.

Nu weet ik gelukkig dat je zo'n dag in het pittige zonnetje wat omzichtig moet benaderen, anders maak je er een sneuvelzaak van. Een klein pilsje zou er misschien ingaan en voor de rest vooralsnog maar een afwachtende houding aannemen. Maar veel andere passagiers denken er anders over onder het motto: ik heb er voor betaald dus...

Dat is het gevaar van "Alles inclusief"-reizen. Een hotelbaas op Jamaica heeft het me eens verteld. Daar mochten de Amerikanen ook net zoveel tappen als ze wilden. Voor de echte drinkers was dat geen probleem. De niet-drinkers vormden de risicogroep. Die zagen de anderen slempen en dachten "dat is van mijn geld" om vervolgens gebelgd een inhaalrace te beginnen die wel eens een keer op de bodem van het zwembad eindigde.

Grijs

De hotelier had er grijze haren van gekregen en had zijn personeel dan ook gevraagd vooral te letten op lieden die kennelijk niet gewend waren het glas regelmatig te vatten.

Op de Tiami II valt het echter wel mee, al gaat de service zo ver dat we bij het zwemmen een drijvend dienblaadje krijgen uitgereikt waarop de consumpties bij de hand mee kunnen kabbelen. Gesnorkeld kan er worden rond een van de wrakken die de wrede zee hier met ruime hand heeft gestrooid. Want het mag dan op Barbados het hele jaar zomer zijn, ook hier op de meest oostelijke splinter in de Caribische Zee komt wel eens een orkaantje voorbij.

Dat is nog eens service, zelfs in het water word je bediend.

Vandaag zijn de passanten echter voornamelijk watersporters en andere toeristenscheepjes. Die zijn er in de meest verrassende variaties. Nog niet heb je een piratenschip met de doodskopvlag in het vizier gekregen of er doemt een soort raderboot op die kennelijk in de huisvlijt is gemaakt. Als er een knobbelig zeetje staat zou ik er niet op willen aanmonsteren. Sommige vaartuigen hebben het vooral op de jeugd begrepen en over het water komt het bewijs dat discomuziek bepaald niet alleen in de disco ten gehore wordt gebracht.

Strijdtoneel

Nu komen ook de verhuurders van waterscooters op het strijdtoneel. De toeristische autoriteiten zeggen ze beslist niet te willen, maar ze zijn er toch. Een beetje om je hoofd en je drankje cirkelend als je in het water ligt en met de hoop dat je een ritje achterop wilt maken. Onze kapitein wijst ze op te hoepelen en als dat niet helpt pakt hij de microfoon. Drie minuten later naderen liefst twee scheepjes van de kustwacht in sneltreinvaart en druipen de waterscooterverhuurders af.

De politiebootjes hebben vastgemaakt. Het is tijd voor een drankje.

De politiemannen blijven nog even. Ze meren hun scheepjes stevig af aan de Tiami II en klimmen aan boord met het aplomb van lieden die het er even van gaan nemen. Dat doen ze dan ook. Als beambten tijdens diensttijd geen sterke dranken mogen drinken wordt dat verbod hier geruime tijd overtreden. Het gebeurt dagelijks begrijp ik snel. Misschien is het met die waterscootermannen allemaal wel in scène gezet om ons ervan te overtuigen dat de rust en de veiligheid van de toerist boven alles gaat en het milieu geen geweld mag worden aangedaan. Trouwens, Barbados heeft qua helderheid en het voorkomen van lucht- en watervervuiling internationale prijzen gewonnen, misschien ook niet zo moeilijk voor een stukje grond in de oceaan zonder industrie. Behalve die suiker dan.

Medicijn

De hiervan vervaardigde drank begint op de terugweg van de Tiami II toch een beetje zijn tol te eisen. Voor een bejaarde heer is het echter het juiste medicijn. Hij is heel krakkemikkig aan boord gekomen en heeft zich alleen maar bewogen om af en toe een glas aan te pakken. Nu we terug in de branding zijn en de bootsman meent dat het tijd wordt voor een dansje is hij als eerste op de vloer en toont geen gebreken.

Het snorkelmateriaal wordt uitgereikt. Klaar voor onder water.

Het zal wel door de schone lucht komen.

Eigen foto's

Publicatiedatum = 7 november 1998