&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Een zee van bloemen, een schitterend wandel- en fietsgebied en gastvrije mensen, dus...

Er komt wel degelijk veel goeds van de AZOREN

door Peter Babbéko

HORTA (Azoren) - "Heel de afgelopen nacht heb ik moeten kruisen in een zware storm, voortdurend in gevaar en in moeilijkheden. De Heer heeft mij zijn genade willen tonen door de golven uit slechts één richting te sturen. Zouden er kruisgolven zijn onstaan, zoals wij die eerder hadden beleefd, dan zouden we veel schade hebben opgelopen.

In rubberboten achter de walvissen aan is ook hier een groot succes.

Toen ik na zonsopgang het eiland San Miguel nog niet kon ontdekken, besloot ik terug te keren naar Santa Maria; misschien zou ik daar mijn mannen, de boot, en de ankers en lijnen die ik daar achter had moeten laten, terug kunnen winnen," aldus een paar regels uit het scheepsdagboek van Amerika-ontdekker Christoffel Columbus.

Hij schreef ze in het jaar 1493 ter hoogte van de Azoren, op terugreis van Amerika naar Europa. Dat de zeeman de nodige bedenkingen had met betrekking tot dit deel van de Atlantische Oceaan, bewijst ook het volgende citaat uit het scheepsdagboek:

"Ik ben verbaasd over het slechte weer dat op deze eilanden en de omgeving heerst. In die Indische wateren heb ik de hele winter kunnen zeilen zonder ook maar één keer vanwege het weer voor anker te moeten gaan; nog niet één enkel uur heb ik de zee daar zo slecht gezien dat ik niet kon navigeren." (*)

Veel is er sinds Columbus niet veranderd, want het kan in de buurt van de Azoren nog steeds flink spoken. Maar zelden langdurig. Columbus heeft gewoon veel pech gehad.

De Azoren hebben, net als Nederland, vier seizoenen, maar dan wel allemaal op één dag. Alhoewel, vriezen doet het er nooit. De eilanden staan vol bloemen. Onvoorstelbaar veel en mooi. Planten en bloemen die bij ons voorzichtig in een potje worden opgekweekt groeien en bloeien daar in het wild. De bergen staan er vol mee.

Omdat het nooit vriest, is er op de Azoren een overdaad aan bloemen.

Telefoon

Talloze Nederlanders hebben tientallen jaren telefonisch contact gehad met de eilandengroep zonder dat zij het zelf wisten. Bijna alle gesprekken tussen Europa en Amerika gingen namelijk via de Azoren. De telefoonmaatschappijen hadden voor dat doel dikke kabels door de Atlantische Oceaan getrokken. De Azoren fungeerden daarbij als tussenstation. De telefoonbazen konden letterlijk niet om de eilanden heen. Dat de telefoonlijnen geen rol van betekenis meer spelen door de komst van satellieten mag duidelijk zijn.

De eerste kabel werd in het jaar 1883 op initiatief van prins Albert de Eerste van Monaco getrokken van het Portugese vasteland naar het eiland Faial, één van de grotere eilanden van de Azoren. De prins was één van degenen die toen al inzagen dat de eilanden zeer belangrijk zouden kunnen worden voor de meteorologie. In het bijzonder voor de voorspellingen van het weer op het Europese vasteland.

En zijn vooruitziende blik bleek uit te komen, zoals we inmiddels via het KNMI in De Bilt weten. Het weer op de Azoren is bepalend voor dat in een groot deel van de wereld. Een hogedrukgebied op de Azoren betekent bijvoorbeeld voor Nederland in veel gevallen onbestendig weer.

De hoogste berg van Portugal ligt op het eiland Pico.

De werknemers van de telefoonmaat-
schappijen die zich op de eilanden vestigden o.a. Amerikanen, Engelsen, Duitsers en Italianen hebben hun stempel op het Portugese gebiedsdeel gedrukt. Plaatselijke vissers en veetelers vonden werk bij de maatschap-
pijen als kabellegger of bouwvakker. De buitenlanders lieten talloze bedrijfspanden en woningen bouwen. Voor eigen gebruik. Veel van deze gebouwen staan er nog zijn. Sommige zijn inmiddels omgetoverd tot hotel.

Ook zeelieden uit alle delen van de wereld kennen de Azoren als bunkerplaats voor kolen en stookolie. Om de ziekte scheurbuik te voorkomen werden er vers vlees en groenten ingeslagen. Voor de huidige zeezeilers is het een plaats om even bij te komen van de lange en soms stormachtige tocht van Amerika naar Europa. Of nog steeds veel vlees en groenten worden ingeslagen, is niet duidelijk, maar dat er soms grote hoeveelheden drank in de ruimen van de plezierjachten verdwijnt is zeker.

Een van de weinige stranden op de Azoren.

Veel schepen blijven, door ruzie, problemen of gewoon omdat de zeelui het leuk vinden, veel langer liggen dan in eerste instantie was gepland. Dit komt de gezelligheid ten goede. Met name in het havenstadje Horta. Punt van samenkomst is altijd café Sport, ook wel café Peters genoemd naar de inmiddels schatrijke eigenaar. Zijn privémuseum van bewerkte potvistanden is een bezienswaardigheid en miljoenen guldens waard.

De eilandengroep is geschikt voor talloze vormen van toerisme. Nadrukkelijk geen strandvakantie, maar genieten van natuur en bewoners. De Azoren zijn bijvoorbeeld een perfect gebied voor het 'spotten' van walvissen en dolfijnen.

Dit soort kapelletjes staan overal op de eilanden en worden perfect onderhouden

De eilanden zijn ook uitermate aantrekkelijk voor wandelaars en fietsers: er is weinig verkeer en de wegen zijn goed. De uit Nederland afkomstige Catarina Lebens van 'Melo Travel' in het plaatsje Ponta Delgada op het eiland Sao Miguel verhuurt goede fietsen. Op verzoek laat zij uw bagage van hotel naar hotel brengen, zodat u niet op een afgeladen fiets hoeft te stappen en toch steeds uw spullen bij de hand heeft.

Tochten naar de verschillende eilanden zijn zeer eenvoudig te maken. Kleine vliegtuigjes kunnen u meerdere keren per dag van eiland naar eiland brengen. Gek genoeg maken de Portugese eilandbewoners dergelijke uitstapjes bijna nooit. Zij gaan naar het vaste land. Een Texelaar gaat ook niet naar Terschelling om boodschappen te doen moet u maar denken.

Het straatbeeld is soms wat primitief, maar van armoede is geen sprake op de eilanden.

De keuken is uitstekend (veel vis) en er wordt een prettige, eigen wijn geschonken. Een van de vele locale gerechten die men op de Azoren kan eten is er een met een speciale geschiedenis. Het heet in het Portugees 'porco com amëijos á alentejana' en bestaat uit 'varkensvlees met mosselen', ook in Nederland zeker geen onbekend gerecht meer. Maar het is een gerecht met een dubbele bodem.

De schotel bevat twee grondstoffen die verboden zijn door de joodse en moorse spijswetten. Deze combinatie van varkensvlees en schelpdieren is waarschijnlijk begonnen als een middel om de christelijke geloofsijver van de eter te demonstreren en om eenvoudiger te kunnen beoordelen met wie men te maken had.

Dat het op de Azoren fors kan spoken bleek het afgelopen weekend maar weer. Een modderstroom vaagde een heel dorp weg. Er vielen daarbij tenminste 29 doden. Dit 'scheepskerkhof' is van een eerdere datum, maar de ravage is niet minder.

De Azoren bestaan uit 9 vulkanische eilanden: Sao Miguel (het hoofdeiland), Santa Maria, Graciosa, Terceira, Pico, Faial, Sao Jorge, Flores en Corvo. Zij liggen in de Atlantische oceaan ongeveer 1500 km uit de Portugese kust op de denkbeeldige lijn Lissabon-New York en hebben ongeveer 240.000 bewoners. De hoogste berg van Portugal (2320 meter) ligt op het eiland Pico.

De Portugese luchtvaartmaatschappij TAP vliegt dagelijks via Lissabon naar de Azoren. Telefoon: 020-6246268. De Portugese ambassade in Den Haag heeft een toeristische afdeling die u uitstekend kan adviseren. Telefoon: 070-3264371. Het telefoonnummer van de Portugees-Nederlandse fietsenverhuurster op de Azoren is: 00-3519625514.

* Uit het Scheepsdagboek Christoffel Columbus van Robert H. Fuson. Uitgever A.W. Bruna. Utrecht.

Publicatiedatum = 8 november 1997