&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Recordpoging 'snelwandelen' tussen ijsbergen en pinquïns

Wie een reis naar de maan net te hoog gegrepen vindt, kan begin november twee weken naar de Zuidpool. De ultieme uitdaging voor natuurliefhebbers en avonturiers die niet bang zijn voor temperaturen tot min veertig graden en ook nog eens bereid zijn héél diep in de buidel te tasten.

De expeditie heeft als doel om de Nederlandse recordtocht over de Zuidpool uit te zwaaien, maar is daarnaast een unieke gelegenheid om de sfeer van het poollandschap op te snuiven.

In het vliegtuig waarmee de expeditie, onder leiding van de gelauwerde bergbeklimmer Ronald Naar, zich op Antarctica laat afzetten is nog plek. Wie 55.000 gulden over heeft voor een vakantie van twee weken op dit meest afgelegen, en ongerepte stuk van onze aarde, kan de expeditie uitzwaaien.

Pool-expeditie zoekt
warme belangstelling

door Jan-Kees Emmer

DEN HAAG,
De zomer is in aantocht als het Nederlandse reisgezelschap arriveert op Dronning Maud Land. Dat betekent dat de temperaturen zich iets matigen. De eerste jongen van de zeldzame Keizerspinquïns worden geboren en wennen voorzichtig aan de barre poolomstandigheden. Vanuit basis Blue 1 worden de eerste expedities door de woeste natuur ondernomen.

Het uitzicht is wonderschoon. Grote graniet toppen torenen boven het spierwitte landschap uit. Iedere voetstap op het ijs betekent een ontdekkingstocht. Hier heeft de mens nog niets verpest....

Het primitieve kampement bij basis Bleu 1. In dit soort tenten zullen ook de Nederlanders verblijven.

Enthousiast praat expeditieleider Ronald Naar over de tocht naar Antarctica. "Het is een unieke kans voor iemand die zich geen reis naar de maan kan permitteren. Exclusiever als deze reis naar de Zuidpool vind je het op de hele wereld niet."

Toeristen zijn er dan ook nog nauwelijks te vinden in de witte wereld van de Zuidpool. Pas sinds enkele jaren landen op de uitlopers van Antarctica mondjesmaat cruiseschepen met vakantiegangers. Maar door de strenge regels die er voor een trip naar Antarctica gelden, blijft een massale toestroom van reizigers uit.

Naars expeditie wordt ook geconfronteerd met de strenge voorschriften voor een Zuidpoolreis. Wij mogen nog geen snippertje afval achterlaten tijdens onze 3800 kilometer lange reis. Doen we dat wel, dan kunnen we rekenen op een hoge boete", zegt de Poolreiziger die uitlegt dat dit allemaal bedoeld is om de natuur op de Zuidpool te sparen.

Een keizerspinquïn kijkt uit over de ijsvlakte bij Dronning Maudland.

De reis begint 6600 kilometer Noordelijker waar in Kaapstad een hangar van Adventure Network International staat. Daar wordt ingecheckt in een speciaal ingerichte Hercules C130, die de oversteek over de Stille Oceaan naar Dronning Maud Land maakt.

"Een avontuurlijk 'vliegtochtje', want eenmaal over de helft is het voor de Hercules niet mogelijk om te keren. Er moet dan koste wat het kost worden doorgevlogen naar de basis op de Zuidpool. Pas daar kan er weer getankt worden", vertelt Naar. "Met brandstof die er per in voorgaande jaren per schip naar toe is gebracht. "

Als het vliegtuig land is Blue 1 nog maar enkele weken in gebruik. Medewerkers van Adventure Network International zijn eind oktober met Twin otters richting vanuit de zuidpunt van Chili Punta Arenas met vijf tussenlandingen naar Blue 1 gevlogen.

De tegenhanger van de Keizerspinquïn is de Adeli. Dit is het kleinste van de zeven pinquïnsoorten op Antarctica, en daardoor het beste bestand tegen de ijzige koude.

Daar hebben ze de basis 'zomerklaar' gemaakt en de start- en landingsbaan voor de Hercules geprepareerd. De landingsstrip wordt geprepareerd door moeder Natuur zelf. Krachtige draaiwinden blazen alle sneeuw van de ijzige gletsjerbodem en creëren daardoor een ideale landingsbaan. Voor kleine propeller vliegtuigen, maar ook voor moderne jets.

De Hercules van Adventure International vertrekt dezelfde dag nog om vervolgens twee weken later weer terug te komen om het reisgezelschap op te halen en naar Kaapstad te brengen.

Uiteraard zonder de recordjagers van de TNT Post Groep Trans Antarctica Expeditie, want die zijn dan net enkele weken, want die zijn op dat moment op recordjacht. Zonder hulp van buitenaf het te voet en zeilend het 3800 kilometer lange traject over Antarctica afleggen.

Enkele dagen na de aankomst van het Nederlandse gezelschap zal Naar en zijn reisgenoten Ekon Hartog en Coen Hofstede vertrekken. Ieder een ruim honderdtachtig kilo zware speciale slee voortzeulen. "Bij gunstig weer zullen we vooruitgetrokken worden door zeilen, maar een groot deel van de toch moeten we lopen. Als het meezit zijn wij pas drie maanden later thuis."

Leden van het reisgezelschap die wel eens mee willen maken welke ontberingen de expeditie van Naar moet doorstaan, kunnen de eerste dagen met hem meelopen. "Maar wie daar geen zin in heeft, gaat wat anders doen. Hoewel het niet zo lijkt, er is in de regio bij Dronning Maud Island genoeg te doen om de dagen te vullen. Afstand is daarbij geen probleem, want op Blue 1 staan sneeuwscooters en speciale Twin Otter vliegtuigen ter beschikking."

Daarmee kunnen uitstapjes gemaakt worden naar de bases die verschillende landen op het Antarctische continent hebben ingericht. Vlak bij Blue 1 liggen alleen al de hypermoderne Georg von Neumayer Station, dat in Duitse handen. Hier wordt duidelijk hoe de wetenschappers op de Pool er in in slagen ook tijdens de barre winters in volledige isolatie te overleven.

Veel ouder en dus primitiever is het Novolazerevskaya Station dat in handen is van de Russen. Van hieruit doen bijna zestig wetenschappers onderzoek naar het leven op de Zuidpool.

Hun speciale aandacht heeft daarbij de kolonie Keizerspinquin. De meest zeldzame van de zeven pinquinsoorten op de wereld. Naar: "Een van de mensen die al een ticket hebben gekocht, gaat speciaal mee om deze pinquins te bekijken. En ik geef hem geen ongelijk. Het zijn indrukwekkende dieren. Eén meter hoog en tot veertig kilo zwaar, weet je niet wat je ziet."

En dan zijn er nog de dagelijkse tochten op de skies of per sneeuwscooter door het adembenemende landschap van Dronning Maud Island. Dat bij een select gezelschap bergbeklimmers en kapitaalkrachtige avonturiers bekend om zijn prachtige graniettoppen, die als reusachtige obeliksen de lucht in torenen.

Landschappen waar nog maar zelden mensen zijn geweest. "Ongerepter kan bijna niet op deze aarde. Wie mee kan, mag zich echt bevoorrecht voelen. Het is een select gezelschap."

Route: Amsterdam-Kaapstad-Antarctica.

Tocht naar Antartica: medio november 1998.

Kosten: 55.000 gulden. (speciale poolkleding inbegrepen)

Reisgids: Antarctica Travel Survival Kit. Uitgeverij: Lonely Planet.

Boeken bij bij Ronald Naar: 070 3281034 of internet: www.ronald-naar.com.

Publicatiedatum = 15 augustus 1998