Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuws

zaterdag 7 april 2001  

 R E I S W E R E L D 

 
Sprookjeswonderland

Van hobbywinkel tot kabouterpark

door THEA DETIGER

ENKHUIZEN - Vriendelijk, gemoedelijk, geen files, niet te duur en het allerbelangrijkste kinderen vinden het zo leuk dat ze er elke keer weer naar terug willen.

Vrolijk zingende kabouters in het sprookjesachtige Kabouterdorp.

Sprookjes-wonderland in Enkhuizen is al meer dan 25 jaar een begrip voor gezinnen met kleine kinderen in Noord-Holland, maar voor de rest van Nederland is het nog vrij onbekend. Hart van het park vormen het Kabouterdorp en het Sprookjesbos. Rustig genietend dwalen de kinderen (vanaf 2 jaar) langs de kleine huisjes waarin kabouters zingend hun werkjes doen en langs de grappig uitgebeelde sprookjes, waaronder Baron van Münchhausen die op een kogel rond de kerktoren vliegt.

Baron van Münchhausen vliegt op
een kogel rond de kerktoren.

"Wij vonden altijd al dat er te weinig pretparken zijn voor de kleintjes", zeggen Mathijs en Wim de Vries, die als vader en zoon samen het Sprookjeswonderland leiden. "Er wordt veel geïnvesteerd in dure technische attracties als rollercoasters, maar het probleem is dat die in een mum van tijd verouderd zijn. Sprookjes zijn tijdloos.

Ze verjaren niet en hebben eeuwigheidswaarde. Zelfs de Efteling gaat weer een beetje terug naar de oorsprong.

De nieuwste attractie is het sprookje Raponsje."

Paradijs voor het kleine grut

Hoewel de kracht van Sprookjeswonderland voor de kleine bezoekers voornamelijk ligt in de herhaling, zorgen vader en zoon De Vries dat ook hier elk seizoen iets nieuws te beleven is. Vorig jaar werd het sprookje van Klein Duimpje toegevoegd. Als je de grote teen van de reus beweegt, wordt hij bijna wakker en klimt Klein Duimpje uit de Zevenmijlslaars. De nieuwste verrassing van dit jaar is Magus Fluvius, een tovenaar waarbij het een en ander mis gaat.

Als iemand de grote teen van de reus aanraakt, komt Klein Duimpje uit de zevenmijlslaars.

Het is alweer drie jaar geleden dat de trots van het park gebouwd werd: het Kasteel van Violinde. In de theaterzaal van het kasteel wordt op gezette tijden de musical opgevoerd van het verwende prinsesje Violinde, dat haar neus optrekt voor al het heerlijke eten dat de koning en de hofkok haar voorschotelen. Pas na een spannend avontuur in het bos waar ze bosgeesten, elfen en sprekende dieren ontmoet, komt ze tot andere gedachten. Als beloning dient zich de traditionele prins op het witte paard aan.

Scène uit de musical: het verwende prinsesje Violinde wil niet eten.
Ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum werd drie jaar geleden het kasteel van Violinde gebouwd.

De sprekende en zingende poppen zijn computergestuurde robots uit een Duitse fabriek, die ook poppen voor Disneyland Parijs en het Duitse Fantasialand maakt. Maar de ideeën achter iedere pop, de decors, en het hele verhaal van de musical zijn van vader en zoon De Vries zelf.

Eerste

Wim de Vries denkt nog wel eens terug aan zo'n dertig jaar geleden toen hij zelf zijn eerste kabouterpop maakte. Als huisschilder werd hij geacht de zaak van zijn vader over te nemen. Maar hij zag meer in een schilder- annex hobbywinkel. Daarin verkocht hij ook kindermeubeltjes, waar hij voor de grap een kabouter en een paar paddestoelen op schilderde. Met die spulletjes stond hij zomers op de ambachtsmarkt van Enkhuizen, die hij met zijn kabouterpoppen en kabouterhuisjes omtoverde tot sprookjesmarkt. Zijn eerste kabouter, Dorus met de fluit, neemt nog steeds een ereplaats in het Kabouterdorp in. Al is het inmiddels wel een nieuwe versie.

Dit is een replica van de allereerste kabouter die eigenaar Wim de Vries ooit maakte. Als hij op zijn fluit speelt, dansen de paddestoelen.

"Toen de middenstand de Sprookjesmarkt niet meer wilde, zat mijn vader met al die poppen en die huisjes", zegt Mathijs. "Een aantal jaren plaatste hij ze in de zomer op een braakliggend bouwterrein.
Entree ƒ1.-
Daarna vond hij een grotere locatie en dat was het begin van het Sprookjeswonderland.

Als kind wisten mijn broer en ik niet beter. We waren er wat trots op dat andere kinderen alleen maar naar de kabouters mochten kijken en wij er aan mochten komen."

 

 

Bootjes

Ook in de speeltuin heerst
een sprookjesachtige sfeer.

Naast de kabouterhuisjes en de sprookjes kwamen er een pannenkoekenrestaurant, een trein, een kinderboerderij, een speeltuin en twee leuke attracties: Dobberbootjes in de vorm van lieveheersbeestjes en skelters in de vorm van ratten. "De skelters leken van zichzelf op muizen. Mijn vader had het idee om ze door een gatenkaas te laten rijden. Maar ik dacht ratten is veel leuker. Dan maken we er het sprookje van de Rattenvanger van Hamelen van", zegt Mathijs, die den duur de zaak van zijn vader zal overnemen. De huisjes die hij rond een dorpsplein liet bouwen krioelen van de ratten en de kinderen kunnen veilig om zich heen kijken, omdat de skelters op een vaste baan rijden.

Fantasie

Alle gebouwen en alle attracties in het park hebben een fantasienaam tot de trein en de wagons aan toe. Voor de liedjes en teksten van de kabouters en de sprookjesfiguren zorgt Joop Bagger, die ook voor Kinderen voor Kinderen werkte. Hij meldde zichzelf ooit aan bij Wim de Vries, nadat hij met zijn eigen kinderen het park had bezocht. Inmiddels zijn er al 20.000 CD's van de kabouter- en musical-liedjes verkocht.

Het treintje waarvan zowel de locomotief als de wagons
hun eigen namen hebben.

Op de kinderboerderij lopen niet alleen geiten en konijnen maar ook nandoe's (kleine struisvogels) en kangoeroe's. "Die gedijen hier heel goed", zegt Mathijs. "Ze krijgen elk jaar kleintjes. Het mannetje dat nu verantwoordelijk is voor al die jonkies, hebben we nog met de fles groot gebracht. Zijn moeder had een spier in haar buidel verrekt. Daardoor viel hij steeds op de grond. We hebben hem in een dubbelgevouwen handdoek aan de kapstok gehangen en elke twee uur gevoed."

Als iemand aan het hek rammelt, komt de heks van hans en Grietje uit haar snoephuisje te voorschijn.

Vader en zoon de Vries streven naar oorspronkelijk. Zelfs de toestellen in de speeltuin zijn allemaal zelf ontworpen en vaak samengesteld uit onderdelen, die uit verschillende landen komen. Voor ouders is er een Wandeltuin waar de allernieuwste planten uit de tuincentra te zien zijn. Om de kinderen niet te vervelen staan er dierfiguren van olifanten en nijlpaarden tussen. Op het Spelletjesterras kunnen tenslotte jong en oud hun hart ophalen aan nostalgische oud-Hollandse spelletjes, die door de familie De Vries in een originele vorm zijn gegoten.

  • REISWIJZER
  • Het Sprookjeswonderland, Kooizandweg 9, Enkhuizen is geopend vanaf 7 april t/m 28 oktober dagelijks van 10-17.30 uur. De entree is ƒ11.- per persoon (vanaf 2 jaar). Voor meer informatie: tel. 0228-317853 of www.sprookjeswonderland.nl
  • Het attractiepark wordt vanaf de grens van Enkhuizen op de ANWB-borden aangegeven als Sprookjesland. Wie met de trein komt, kan met de attractie-taxi voor
    ƒ 4.- p.p. retour. Lopend is het ongeveer 15 minuten.
Index-Reiswereld
 
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.