Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenPriveDFTDigiNieuws


Mbo en hbo samen sterk

door DICK HUSSAARTS

EINDHOVEN – Roc Eindhoven en Fontys Hogescholen in Eindhoven werken ruim anderhalf jaar samen. Het roc is met de school voor Laboratorium-, Milieu- en Procestechniek bij Fontys ingetrokken. Doel is samen gebruik te maken van de laboratoria van Fontys met als belangrijkste reden de kosten te drukken. Maar ook leerlingen spinnen garen bij deze samenwerking. Afgestudeerden van het mbo doen dan nog maar tweeënhalf jaar over de normaal vierjarige hbo-opleiding.

Uitkomst

Directeur Ad van Hest van de School voor Laboratorium-, Milieu- en Procestechniek zag de samenwerking als een uitkomst.

"Wij hadden te maken met een verouderde locatie. We hadden toen de keuze nieuw te bouwen of om samen te gaan werken met Fontys. We hebben voor het laatste gekozen. Laboratorium-onderwijs vereist een hele specifieke omgeving en is daardoor erg duur. De twee scholen hebben een maatschap gevormd, waarbinnen de samenwerking vorm krijgt. Daarmee wordt onder meer voorkomen dat men btw moet betalen over elkaar geleverde diensten."

Samen leiden de beide onderwijsinstellingen nu dus studenten op, die gaan werken in laboratoria van bijvoorbeeld ziekenhuizen, maar ook bij grote bedrijven als stadgenoot Philips en het midden- en kleinbedrijf.

Doorstroming

"De praktijk wijst uit dat in deze studierichting bijna de helft van de mbo-leerlingen doorstroomt naar het hbo en vaak met groot succes. Deze studenten zijn vaak meer wetenschappelijk ingesteld dan leerlingen van andere studierichtingen. En als ze dan stage gaan lopen, zie je vaak dat ze zeggen door te willen gaan in de ingeslagen richting, maar ook dat ze daardoor zien dat ze met een hogere opleiding veel verder kunnen komen", stelt Marthie Meester. Volgens haar zijn de studenten beter gemotiveerd.

"Maar dat heeft ook te maken met de omgeving die hier op Fontys heerst. Die is veel minder schools dan op menig roc. Onze leerlingen zien de hbo-studenten ook buiten de klas vaak met de neus in de boeken en dat blijkt aanstekelijk te werken. Het levert een betere studiehouding op, ze worden nieuwsgieriger naar de achtergronden. Daardoor zie je dat negentig procent van de doorstromers binnen de gestelde tijd het diploma haalt", stelt Ad van Hest.

Minder stage

Studenten die van het mbo doorstromen naar het hbo, mits in een verwante studierichting, hebben het voordeel dat ze minder stage hoeven te lopen. Dat hebben ze immers al gedaan tijdens hun mbo-studie. Dat scheelt een half jaar.

Bovendien wordt ook de propedeuse een half jaar bekort omdat de doorstromers veel meer vakkennis hebben dan degenen die uit havo of vwo instromen. "Wat wij nu gaan proberen, is de lesprogramma's van mbo en hbo beter op elkaar aan te laten sluiten. Leerlingen in het derde en vierde jaar gaan bijvoorbeeld projectgerichter werken, meer in de stijl dus van het hbo. Ik ben er van overtuigd dat we de totale studieduur daardoor binnenkort verder kunnen bekorten tot tweeënhalf jaar", stelt zowel Van Hest als Meester.

Zelfstandiger

Overigens heeft deze aanpak ook voordelen voor de leerlingen die besluiten niet verder te gaan. "Doordat ze toch zelfstandiger kunnen werken, zullen laboratoria ze liever hebben dan leerlingen die een standaard mbo-opleiding hebben afgerond", stelt Van Hest.

Meester en Van Hest verbazen zich overigens over de mindere belangstelling voor deze opleiding. "Als het zo doorgaat, kunnen laboratoria straks niet eens meer de vervangingsvraag vervullen met onze leerlingen. De vraag naar onze studenten is groot, het werk is interessant en wordt goed beloond."

Foto´s: John Claessens

 

© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.