Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsPrivé


LOI: klantgerichtheid
belangrijk motto

door Alfred Monterie

LEIDEN - De Leidse Onderwijsinstellingen (LOI) worden steeds actiever in het hoger en universitair onderwijs. Nederlands grootste aanbieder van particulier onderwijs, bekend geworden met boekhoud-, talen- en vrije tijds-cursussen, wil ook op grote schaal academische vorming gaan bieden. Met bijna 20.000 studenten behoort LOI Hogeschool al tot de grootste hbo-instellingen van Nederland.
LOI-directeur M. Kuipers

LOI-directeur mr M.J. Kuipers etaleert uitdrukkelijk die ambitie. Een voorloper van deze ontwikkeling is het opleidingstraject dat LOI University heeft samengesteld voor de universitaire studie Theologie. Juist bij studies waarvoor betrekkelijk weinig studenten zich aanmelden, denkt de LOI met haar efficiënte organisatie en innovatieve onderwijsmethoden te kunnen scoren.

Eigen tempo
De LOI Hogeschool komt tegemoet aan de groeiende vraag in de vrije tijd en in het eigen tempo een hbo-studie te volgen. Gemiddeld scoort men beter dan de concurrentie, als het gaat om examenresultaten.

Wordt gekeken naar de kosten van de opleidingen dan is het verschil nog veel groter. Kuipers: „De door de overheid bekostigde instellingen werken 3 à 4 keer zo duur, terwijl we voor dezelfde diploma's opleiden." Met 100.000 studenten en cursisten verzorgt de LOI de helft van het afstandsonderwijs dat in Nederland wordt gegeven. De zwaar gesubsidieerde Open Universiteit komt niet verder dan 20.000.

Hogerop

Werknemers van 20 tot 35 jaar die hogerop willen, zijn de voornaamste doelgroep. Een groot deel van het succes dat de LOI boekt, valt toe te schrijven aan de continue afstemming van cursusmateriaal op de behoeften van de arbeidsmarkt.
Afgestemd cursusmateriaal.

Kuipers: „We moeten up to date zijn. Onze research is erop gericht uit te vissen aan welke opleidingen behoefte bestaat en hoe die ingericht moeten zijn. Daarom is het ook zo belangrijk dat onze mensen een wijd vertakt netwerk in de arbeidsmarkt onderhouden. Ze moeten weten wat er speelt en niet alleen bij de sectororganisaties, maar ook bij bedrijven en instellingen zelf. De andere succesfactor is de kwaliteit van het onderwijs. Dat moet minstens zo goed of zelfs beter zijn dan bij het door de overheid gefinancierde onderwijs."

Campus Pro

De afgelopen tien jaar is ook de digitalisering van het onderwijs een factor geworden waarmee de particuliere opleiders zich hopen te onderscheiden. LOI's paradepaardje is Campus Pro, een leeromgeving waarbij nog intensiever gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden die informatie- en communicatietechnologie biedt.
Foto: EPA

Deze vorig jaar geïntroduceerde nieuwe interactieve leermethode moet leiden tot een bekorting van de studietijd met 25 procent vergeleken met het traditionele onderwijs. Hoewel het nog te vroeg is om definitieve conclusies te trekken, heeft Kuipers de stellige indruk dat dit streefpercentage wordt gehaald.

Afgestemd
De opdrachten die de student krijgt, worden afgestemd op diens vorderingen. Desgewenst kan men ook zelf de volgorde bepalen. De LOI weet inmiddels waar de knelpunten zitten. Om zaken inzichtelijker te maken wordt vaak gebruik gemaakt van audiovisuele methoden. Door de multimediale opdrachten neemt de cursist lastige stof sneller op. Ook wordt geprobeerd de leermethode af te stemmen op iemands persoonlijkheid. De een is meer visueel ingesteld, de ander meer auditief.

Kuipers: „We kijken hier nadrukkelijk naar." Het studeren wordt steeds individueler. Bij de begeleiding betekent dit meer maatwerk. Persoonlijke coaching is mogelijk dankzij e-mail en internet. Meer dan 50 procent van de hbo-opleidingen worden inmiddels via Campus Pro gegeven. Dit percentage zal de komende tijd sterk stijgen.

In de lift
Volgend jaar start LOI een masteropleiding. Dan kan je op afstand 'business administration' studeren.

Het meest in de lift zitten momenteel de ingenieursopleiding Informatica, de heao-opleiding informatica BI, management studies en de lerarenopleidingen Engels, Nederlands en wiskunde. Bedrijfseconomie, economie, aardrijkskunde en geschiedenis komen daarbij. Komend jaar volgen Frans, Duits, biologie, natuurkunde, scheikunde en wellicht ook PABO.

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.