Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsPrivé


HBO'ers studeren massaal door

door Marianne Janssen

AMSTERDAM - De plechtige overhandiging van het hbo-diploma markeert de afsluiting van een studie. Maar het luidt geenszins het eind van het studeren in. Want 'levenslang leren' is noodzaak om te kunnen blijven functioneren in de turbulente maatschappij. Afgestudeerde hbo'ers, zo blijkt uit onderzoek, studeren en masse door: op de universiteit of naast hun werk.

Meer dan de helft van de afgestudeerden geeft te kennen dat er in de organisatie waar zij werken een groot beroep wordt gedaan op communicatieve vaardigheden.
Meer dan de helft van de afgestudeerden geeft te kennen dat er, mede als gevolg van het schrappen van managementlagen binnen de organisatie waar zij werken, een groot beroep wordt gedaan op communicatieve vaardigheden en het vermogen tot zelfstandig werken.

Die vaardigheden komen binnen de opleidingen niet echt aan bod. Daarom volgen veel werkende afgestudeerden bijscholing op het gebied van communicatieve vaardigheden. Zelfstandig werken leert men al doende.

Cursussen
Opgeleiden die niet uit de economische of technische richtingen (heo en hto) komen, blijken in de praktijk onvoldoende geschoold in computervaardigheden. De cursussen computer & informatica scoren dan ook hoog.

Verder houdt men, tegen kennisveroudering, het eigen vak zo veel mogelijk bij of specialiseert zich op eigen terrein. Bijna 30% specialiseert zich op eigen initiatief, 26% op initiatief van de werkgever. En 20% constateert lacunes in de kennis die hij op het hbo heeft opgedaan en werkt die tekorten alsnog via een cursus bij.
Opgeleiden die niet uit de economische of technische richtingen komen, blijken onvoldoende geschoold in computer-vaardigheden.

Praktisch alle hbo'ers die gaan doorstuderen, volgen een verdiepende of verbredende cursus op tenminste hbo-niveau. Tweederde kiest zelfs voor universitair niveau. Het laatst is het meest het geval onder hbo'ers met een atheneumdiploma als basis.

Terugkijken
Het onderzoeksteam van de HBO-Monitor was benieuwd naar de manier waarop jonge, maatschappelijk gesettelde hbo'ers terugkijken op studie en vervolg. Men stelde een grote groep oud-hbo'ers daarom zeven jaar na afstuderen een serie vragen. Uit de antwoorden blijkt dat hbo'ers vaak zeer stabiele banen hebben.

Academici vaker promotie naar een hoger functieniveau en hbo'ers juist demotie naar een lager functieniveau.
Veranderen ze echter wel van baan, dan veranderen ze vaak van vakgebied. De meeste baanveranderingen zijn vrijwillig. Hbo'ers zijn geografisch even mobiel als academici. Daarnaast maken academici vaker promotie naar een hoger functieniveau en hbo'ers juist demotie naar een lager functieniveau.

Zowel hbo'ers als academici vinden -zeven jaar na afstuderen- een goede werksfeer, de mogelijkheid eigen ideeën in te brengen en afwisseling in het werk tot de belangrijkste aspecten van hun arbeid horen. Macht, invloed en sociale status scoorden in dat rijtje lager.

Vrije tijd
Zeven jaar na afstuderen zijn hbo'ers relatief toch vaak ontevreden over hun werk wat betreft vrije tijd, carrièreperspectieven en de mogelijkheid tot het het combineren van werk en gezinstaken.

In de eerste zeven werkjaren vinden meestal belangrijke gebeurtenissen plaats als relatiebestendiging en de geboorte van een kind. De geboorte van een kind heeft volgens jonge academici en hbo'ers een positief effect op de gezinsomstandigheden en de persoonlijke ontwikkeling.
De geboorte van een kind heeft volgens de meeste ondervraagden een negatief effect op de kansen op werk en inkomen.

Maar die vreugdevolle geboorte heeft ook volgens de meeste ondervraagden een negatief effect: op de kansen op werk en inkomen. Velen zouden graag een dag minder gaan werken, maar menen dat hun carrièrekansen dan voorgoed verkeken zijn.

Tevreden
Tenslotte: 76% van de afgestudeerde hbo'ers is tevreden met werk en de gevolgde studie en zou, terugkijkend, het gevolgde traject opnieuw afleggen.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.