Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsPrivé


HBO-raad: collegegeld
moet omhoog

door ARIANNE MANTEL

DEN HAAG - De hogescholen zijn uitermate ontevreden over de vorige maand gepresenteerde begroting, die volgens de HBO-raad een opeenstapeling is van bezuinigingen. „Door te weinig geld voor het groeiend aantal studenten is het onmogelijk hen een behoorlijke opleiding te geven. Het collegegeld zal omhoog moeten," zo stelt de raad.
LSVb-voorzitter Noortje van der Meij.

Voorzitter Noortje van der Meij van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is razend: „De hbo-instellingen zijn er voor ons om de bezuinigingen aan de kaak te stellen en nu keert de raad zich tegen ons."

Opeenstapeling

"Wat de ene hand geeft, wordt met de andere weer teruggenomen."
„Wat de ene hand geeft, wordt met de andere weer terug genomen," concludeert de raad uit de begroting voor 2003. Voor de groei van het aantal studenten in het hbo, oplopend tot 25.000 personen in 2007, trekt het nieuwe kabinet jaarlijks meer geld uit.

„Maar door een opeenstapeling van bezuinigingen wordt vervolgens het extra budget teniet gedaan. Het beschikbare bedrag per student daalt daardoor de komende jaren met 500 euro, bijna 10%."

De zogenaamde efficiencytaakstelling treft de hogescholen volgens de raad harder dan wie ook: „Binnen Onderwijs, Cultuur en Wetenschap worden het basisonderwijs, voorgezet onderwijs, bve-sector, cultuur, wetenschap, de academische ziekenhuizen èn het universitaire onderzoek uitgezonderd van de korting. Het hele bedrag van 143 miljoen euro moet uiteindelijk worden opgebracht door de hogescholen en een deel van het wetenschappelijk onderwijs. Daardoor leveren de hogescholen anderhalf keer zoveel in als afgesproken in het Strategisch Akkoord. De korting loopt op tot ruim 64 miljoen euro aan het einde van de kabinetsperiode."

Onevenredig

Ook in alle overige kortingen krijgt het hbo een onevenredig groot aandeel, vindt de raad.

„De ruimte voor specifiek beleid zoals kwaliteitszorg en lerarenopleidingen, wordt gelaveerd. Per saldo moeten de hogescholen in deze kabinetsperiode niet vier keer 1% bezuinigen, zoals in het strategisch akkoord staat, maar het dubbele."
"We zien geen andere uitweg dan dat de overheid het collegegeld drastisch verhoogt."

Dergelijke bezuinigingen maken een voortgaande groei van de hogescholen onverantwoord, schrijft de HBO-raad aan staatssecretaris Nijs.

„Het is onmogelijk om voor minder geld nog eens ruim 25.000 studenten een behoorlijke opleiding te geven. De overheid moet veel scherper kiezen wat ze wel en niet betaalt, of een extra rekening van 500 euro bij de student te leggen. We zien geen andere uitweg dan dat de overheid het collegegeld drastisch verhoogt. Indien het kabinet geen keuze maakt, zullen hogescholen worden gedwongen meer studenten eerder weg te sturen."

Verkeerde keelgat
Die suggestie van de HBO-raad -om de voorgenomen bezuinigingen in het hoger onderwijs te verhalen op de student via hogere collegegelden- is de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) helemaal in het verkeerde keelgat geschoten. „De HBO-raad is er voor de student en niet andersom," aldus voorzitter Noortje van der Meij die er eergisteren nog over discussieerde met de raad.

„In plaats van samen op te trekken tegen de bezuinigingen keert de HBO-raad zich tegen haar eigen bestaansgrond: de student." Ook het voorstel van de HBO-raad om maar één bacheloropleiding per student te bekostigen, of andere studenten eerder van de opleiding te verwijderen, vindt de LSVb getuigen van beleidsarmoede.
"De Raad keert zich tegen zijn eigen bestaansgrond: de student."

Creatief boekhouden
Van der Meij: „In plaats van de bezuinigingen aan de kaak te stellen, keert de HBO-raad zich tegen de student. De hbo-instellingen geven hiermee volgens Van der Meij toe dat er geen onderwijsinhoudelijke redenen achter het bindend studieadvies schuilen, maar dat het louter gaat om bezuinigingen. Voor een student die na één jaar van een hbo-instellingen verwijderd wordt, krijgt zij één jaar en 3 maanden bekostigd. Dat is drie maanden pure winst. Ze zijn goed in creatief boekhouden hoor, maar dat wisten we al."

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.