Coulibiac
van Zalm
( Coulibiac de Saumon )

Ingrediënten:
Voor 8 personen:
400 gram zalmfilet
150 gram rijst
800 gram bladerdeeg
500 gram champignons
1 citroen
5 eieren
120 gram tapioca
200 gram boter
4 sjalotjes
20 gram paprikapoeder
1,5 dl witte wijn
zout, peper
2 laurierblaadjes
Kook
de eieren hard in 10 minuten. Kook de rijst gaar. Maak de
zalm schoon, doe hem in een pan samen met de wijn, het paprikapoeder,
water en zout, de laurierblaadjes en laat hem zachtjes 15
minuten pocheren. Laat hem dan in het vocht afkoelen. Schil
de sjalotjes en hak ze fijn. Pers de citroen uit. Maak de
champignons schoon en hak ze fijn. Geef er citroensap over
zodat ze niet zwart worden. Smelt 20 gram boter in een pannetje
en geef er de sjalot en de gehakte champignons bij, zout
en peper en laat op klein vuur 15 minuten zachtjes smoren.
Breng een halve liter water aan de kook, strooi hier de
tapioca in en laat deze zeer zachtjes 15 minuten koken.
Men krijgt dan een praktisch doorzichtige substantie. Laat
afkoelen. Neem 2/3 van het bladerdeeg en rol het uit tot
een rechthoek van ongeveer 50 bij 25 cm, en die een dikte
heeft van 2 à 3 mm. Rol de plak om de deegrol en breng ze
zo op een natte bakplaat. Prik er overal goed met een vork
in, dit deel hoeft niet zoveel te rijzen. Zet de oven op
230 graden C. Leg in het midden van het deeg een laag rijst
van 8 cm breed en iets korter dan de lengte van het deeg.
Daarop een laag champignons, daarop de zalm, en daarop de
tapioca. Snij de eieren in vieren en leg ze op de tapioca.
Sla de vier randen van het deeg dan om de inhoud heen en
plak ze aan elkaar met wat water. Rol de rest van het deeg
uit tot een plak die groot genoeg is om het pakket te bedekken.
Leg ze er overheen en bevestig ze aan de randen goed aan
het andere deeg. Klop het laatste ei los in een kom. Strijk
hiermee de oppervlakte van de coulibiac in. Maak met een
scherp mes lichte sneden over het deeg zodat een ruitvormig
patroon ontstaat. Schuif de bakplaat ongeveer 25 minuten
in de hete oven. Smelt de boter en doe deze in een sauskom.
Leg de coulibiac voorzichtig op een voorverwarmde dienschaal
en serveer.