Gevulde
Kalkoen
(Dinde farcie)
Ingrediënten:
1
kalkoen (panklaar) van 2-10 kg
zout, 1/2 % van het gewicht van de kalkoen
ongeveer 3/4 kg tamme kastanjes of
1 1/2 kg Bellefleuren of Jonathans
1 theelepel salieblaadje
300-750 gr boter
suiker
bereiding:
De kalkoen wassen en zouten. De kastanjes inkruisen, 10
min. koken in ruim water, afgieten en pellen of de appelen
schillen, in vieren snijden en van de klokhuizen ontdoen.
De lichaamsholte van de kalkoen vullen met de kastanjes
of de appelen en desgewenst de kleinge- sneden salieblaadjes,
daarna dichtbinden. De kalkoen in de boter onder regelmatig
bedruipen goudbruin en gaar braden in een warme oven bij
150 C - 175 C; zonodig tijdens de braadtijd de kalkoen bedekken
met aluminiumfolie of vuurvast kommetje water onder in de
oven plaatsen tegen het uitdrogen.
Braadtijden: 2-4 kg: ca. 2 1/2 uur; 5-7 kg: ca. 3 3/4 uur;
ca. 10 kg: ca 4 1/2 uur. De kalkoen is gaar als het vlees
bij de poten gemakkelijk van het bot loslaat. Bij de jus
zoveel water schenken en roerend aan de kook laten komen,
dat bijna al het bezinksel oplost.
De kastanjes of de appelen uit de kalkoen nemen en deze
laatste voorsnijden.De kalkoen in meerdere stukken verdelen
en het borstvlees in plakken snijden. De kastanjes of de
appelen, die op smaak afgemaakt zijn met suiker, om de kalkoen
heen leggen. De kalkoen voorsnijden: hiervoor de poten er
af snijden, deze desgewenst in tweeën delen, de vleugels
eraf nemen met een stukje borst eraan laten; het borstvlees
in twee stukken eraf nemen. De stukken kalkoen op een voorverwarmde
schaal leggen, iets jus er over schenken.