H E T   J A A R   2 0 0 0

EMOTIE IN NIEUWS EN SPORT
 

Taxi-oorlog houdt
Amsterdam in zijn greep

Taxioorlog

AMSTERDAM - De hoofdstad wordt opgeschrikt door een taxi-oorlog die maandenlang voortduurt. De Taxi Centrale Amsterdam (TCA) verzet zich met hand en tand tegen de nieuwe taxiwet die op 1 januari wordt ingevoerd.

Deze wet bepaalt dat iedereen een taxibedrijf kan beginnen. Tot op dat moment is TCA met 1300 auto's monopolist in Amsterdam. Veel van deze chauffeurs hebben tonnen voor hun vergunning betaald en zijn razend dat een licentie nu bijna niets meer kost.

De nieuwe concurrent TaxiDirekt gaat de strijd met TCA aan. De alleenheerser slaat onmiddellijk terug. De chauffeurs van TaxiDirekt worden gemolesteerd, auto's in brand gestoken of klem gereden en klanten bedreigd. Tijdens demonstraties in de binnenstad breken rellen uit. De TCA dreigt alle sympathie te verliezen.

Een bemiddelingspoging van emeritus-hoogleraar prof. Max Rood in maart en april is aanvankelijk succesvol. Deze oud-minister lost eerder de problemen in de Rotterdamse taxiwereld op.

Hij stelt voor dat nieuwe taxichauffeurs pas aan de slag kunnen als zij jaarlijks een omzet draaien van 75.000 en tenminste 36.000 kilometer afleggen. Ook moet er een schadevergoeding komen voor chauffeurs die kapitalen hebben betaald voor hun licenties die nu niets meer waard zijn. Aan de andere kant moet TCA de standplaatsen met andere taxibedrijven delen.

Na een gewapende vrede breken er in de loop van de zomer opnieuw pesterijen uit. Fanatieke TCA-chauffeurs gaan op 'kakkerlakkenjacht'. Zo worden de chauffeurs genoemd die voor een andere firma rijden.

FOTO: PAUL VAN WEEL

Terug naar de index


Bestel online!
 

 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl