H E T   J A A R   2 0 0 0

EMOTIE IN NIEUWS EN SPORT

Penaly-drama tijdens EK

EK

AMSTERDAM - Na drie weken bedwelmende voetbalkoorts zit heel Nederland opgescheept met een nationaal trauma: strafschoppen. Oranje schopt het tijdens EURO 2000 niet verder dan de halve finale.

Niet voor het eerst speelt Oranje voor het oog van de wereld weer eens het mooiste voetbal van alles en iedereen, en staat na afloop met lege handen omdat het op elf meter afstand van het doel de zenuwen krijgt.

Nooit eerder staat de poort naar de finale van een groot toernooi zo wagenwijd open als op 29 juni 2000 in Amsterdam. In de halve finale speelt een superieur Oranje al na 33 minuten tegen tien Italianen en krijgt twee strafschoppen. De penalty van aanvoerder Frank de Boer wordt gestopt door de lange doelman Toldo, die van Kluivert nota bene de man die eerder in het toernooi uit alle standen weet te scoren belandt tegen de paal.

Na 120 minuten zonder goals moeten strafschoppen de finalist aanwijzen. Oranje faalt hopeloos. Frank de Boer stuit weer op Toldo, Jaap Stam jaagt de bal de tribune in en Paul Bosvelt ziet zijn inzet ook gestopt. Alleen Kluivert vindt het net. Het bizarre resultaat na 120 minuten voetbal en de strafschoppenserie: zes penalty's, waarvan vijf gemist.

Direct na het drama stopt Frank Rijkaard als bondscoach. Hij maakt de weg vrij voor Louis van Gaal. Dennis Bergkamp, de 31-jarige Oranje-topscorer aller tijden, stopt ook.

De Europese titel gaat naar wereldkampioen Frankrijk, dat in de laatste minuut naast Italië komt (1-1) en in de verlenging het goud grijpt.