" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT="">

Nieuwe frequenties mobiele telefonie

Staatssecretaris M. de Vries (Telecom) verwacht dat volgend jaar al nieuwe frequenties uitgegeven kunnen worden voor de derde generatie digitale mobiele telefonie.

Dit zogenoemde UMTS, wat staat voor Universal Mobile Telecommunications System, heeft nog meer mogelijkheden dan de voorgangers GSM en DCS-1800. Zo kan een gebruiker via zijn mobiele telefoon straks ook onder meer beelden versturen en over Internet 'surfen'.

De Vries verwacht dat UMTS in 2000 beschikbaar zal zijn en in 2005 wereldwijd gebruikt zal worden. Het huidige digitale netwerk GSM is dan al op zijn retour. "Over een jaar of tien is GSM verdwenen," verwacht de liberale bewindsvrouw.

In 1999 worden ook frequenties uitgegeven voor digitale radio (Digital Audio Broadcasting) en digitale video (Digital Video Broadcasting), die ook tal van nieuwe mogelijkheden bieden.

De Vries stipte ook nog aan dat uiterlijk 1 januari aanstaande de nummerportabiliteit klaar moet zijn. Dat betekent dat mensen die binnen dezelfde regio (netnummer) verhuizen hun eigen abonneenummer kunnen meenemen.