" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT="">

Opknapbeurt F-16
jaar uitgesteld

Minister De Grave (Defensie) stelt de opknapbeurten van de F16-straaljagers en de Orion-verkenningsvliegtuigen een jaar uit om volgend jaar de hem opgelegde bezuiniging van ƒ375 miljoen te halen. Met de opknapbeurt van de F16 was volgend jaar ƒ116 miljoen gemoeid en met die van de Orion ƒ3,4 miljoen.

De rest van de ƒ375 miljoen haalt De Grave binnen door minder haast te maken met de opknapbeurt van oude en de aanschaf van nieuwe mijnenjagers bij de Koninklijke Marine. Dat levert ƒ72 miljoen op. In totaal draagt de Marine ƒ76,5 miljoen bij aan De Graves uitsteloperatie.

Van de Koninklijke Landmacht wordt een waslijst aan kleine projecten uitgesteld. Zo krijgen de landmachtmilitairen volgend jaar nog geen nieuwe controleradar. Ook kunnen zij fluiten naar nieuwe warmtebeeld-handkijkers. In totaal wordt de landmacht voor ƒ113 miljoen aangeslagen.

De Koninklijke Luchtmacht bloedt het meest door de uitsteloperatie. Behalve uitstel van de F16-opknapbeurt à ƒ116 miljoen moet de luchtmacht ook nog eens ƒ69 miljoen aan kleinere projecten, zoals een nieuwe scheidingswand in het tankvliegtuig KDC-10 (ƒ5 miljoen), op de lange baan schuiven.