Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsCrazyLife
18 september 2001

Troonrede sober: Beatrix vraagt aandacht voor slachtoffers

Van onze parlementaire redactie

Koningin Beatrix heeft gisteren in haar jaarlijkse Troonrede aandacht gevraagd voor de mogelijk duizenden slachtoffers in de Verenigde Staten.

"De afschuwelijke aanslagen een week geleden hebben vele duizenden onschuldige mensen van het leven beroofd. Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun nabestaanden," aldus de koningin.

Prinsjesdag was dit jaar sober van opzet. Weliswaar was de traditionele rijtoer met de Gouden Koets niet geschrapt, maar wel al het andere klaroengeschal en ook de traditionele hoedenparade van de vrouwelijk politici. Door het centrum van Den Haag wasalleen het doffe geluid geluid te horen van de trommelaars.

De Koningin sprak over "diepe verbondenheid en solididariteit" tussen het Nederlandse volk en het Amerikaanse. "Deze aanslagen tegen de menselijkheid doen ons beseffen hoe kwetsbaar ons aller bestaan is. Zij sterken ons in de overtuiging dat iedere vorm van terrorisme met kracht moet worden bestreden."

Koningin Beatrix pleit voor internationale samenwerking. "Nauwere internationale samenwerking is noodzakelijker dan ooit om de fundamentele waarden van vrijheid, democratie, en rechtvaardigheid te verdedigen." Verder waarschuwde de Koningin voor een mogelijke economische teruggang.

Terug naar Begroting 2002


© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.