Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsCrazyLife
18 september 2001

NIBUD: vooral werkenden meer koopkracht

Van een onzer verslaggeefsters

Huishoudens gaan er in 2002 minder spectaculair op vooruit dan het afgelopen jaar, toen het nieuwe belastingstelsel werd ingevoerd. Dat blijkt uit berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) die werden uitgevoerd naar aanleiding van de Miljoenennota.

De meeste huishoudens gaan er volgend jaar in inkomen maandelijks enkele honderden guldens op vooruit. Deze stijging, die vooral het gevolg is van forse loonontwikkelingen van gemiddeld zo'n 3,75% en andere fiscale voordeeltjes, is meestal voldoende om de verwachte inflatie en de duurdere ziektekostenverzekeringen te compenseren.

Per saldo kunnen veel huishoudens een paar tientjes tot een paar honderd gulden per maand meer uitgeven dan in 2001, verwacht het NIBUD. Vooral beginners op de arbeidsmarkt, werkende ouderen en alleenstaande werkende ouders profiteren van de kabinetsplannen. Voor wie er dit jaar echter geen sprake was van een loonstijging van 3,75% kan er sprake zijn van een lagere koopkracht. Dat geldt bijvoorbeeld voor 65-plussers van wie het aanvullend pensioen niet meestijgt met de gemiddelde loonontwikkeling.

Een particulier verzekerd echtpaar met AOW en een waardevast aanvullend pensioen kan er bijna 100 gulden per maand op achteruit gaan. Een echtpaar met een minimumloon, dat met kind in een huurhuis woont, gaat er maandelijks 45 gulden op vooruit. Tweeverdieners zonder kinderen en met een eigen huis kunnen maandelijks 160 gulden meer uitgeven.

Terug naar Begroting 2002


© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.