Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsCrazyLife
18 september 2001

Justitie breidt aantal jeugdcellen fors uit

Van onze verslaggevers

Justitie gaat het nijpende tekort aan cellen voor jeugdcriminelen aanpakken. De komende jaren worden er liefst vijfhonderd nieuwe plaatsen bijgebouwd. Ook worden cellen die voor volwassenen zijn bedoeld, omgebouwd tot jeugdcel. Verder koopt Justitie capaciteit bij instellingen die speciale jeugdprogramma's hebben opgesteld.

Als minister Korthals (Justitie, foto) en zijn staatssecretaris Kalsbeek deze maatregelen niet nemen, lopen de tekorten op tot zevenhonderd plaatsen in 2006. De Tweede Kamer had al eerder op uitbreiding aangedrongen, waarmee in totaal meer dan 20 miljoen euro (ƒ44 miljoen) is gemoeid.

Verder verwacht Justitie dat het aantal taakstraffen en andere alternatieve straffen voor jongeren die op het verkeerde pad zijn beland, zal gaan groeien. "Jeugdcriminaliteit is een hardnekkig probleem", erkent Kalsbeek, die erop wijst dat het totale aantal delicten gepleegd door jongeren niet groeit.

"Maar zorgelijk is wel dat het aantal geweldsdelicten toeneemt en dat er meer allochtone jongeren bij zijn betrokken", aldus Kalsbeek, die begin volgend jaar een plan met aanvullende maatregelen om de jeugdcriminaliteit te bestrijden zal presenteren.

Ook minister Korthals trekt flink meer geld uit om de criminaliteit onder volwassen een halt toe te roepen. Zo krijgen politie, justitie, het openbaar ministerie en de rechterlijke macht veel meer capaciteit en middelen om dit probleem aan te pakken.

Korthals verwacht onder meer dat het openbaar ministerie hierdoor meer strafzaken voor de rechter gaat brengen. De schatting is dat het aantal dagvaardingen groeit van 52 naar 58%.

Het streven van Justitie is ook om meer dan de helft van het aantal strafzaken binnen tien weken voor de rechter te brengen. Uiteindelijk moeten alle inspanningen leiden tot een veel hoger aantal opgeloste delicten.

Korthals is tevreden over het extra geld dat hij voor Justitie heeft weten binnen te slepen. "De 363 miljoen euro (ƒ800 miljoen) die we er aan het begin van deze kabinetsperiode tot 2002 extra bij kregen is inmiddels 681 miljoen euro (ƒ1,5 miljard) geworden. We zijn er bepaald niet slecht vanaf gekomen", aldus de VVD-bewindsman in een toelichting op de nieuwe Justitie-begroting.

Terug naar Begroting 2002


© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.