Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsCrazyLife
18 september 2001

De Grave zet mes in top Defensie

Van onze verslaggevers

Minister De Grave (Defensie) gaat de top van zijn ministerie inkrimpen. De drie directoraten-generaal voor materieel, voor personeel en voor economie en financiën worden omgevormd tot twee van deze afdelingen.

De VVD-bewindsman (foto) heeft voor deze reorganisatie de hulp ingeroepen van een organisatie-adviesbureau. Hij denkt de veranderingen nog voor de verkiezingen te kunnen doorvoeren.

Maar de beslissing of de hoogste Nederlandse militair, de Chef Defensiestaf, ook opperbevelhebber wordt legt De Grave op het bordje van een volgende minister, wie dat dan ook wordt. Hij heeft een commissie benoemd onder leiding van de Zuid-Hollandse Commissaris van de Koningin Franssen om dit te bestuderen.

Staatssecretaris Van Hoof (Defensie) gaat militairen de gelegenheid geven hun 'horizon te verbreden' door ze enkele maanden uit te lenen aan het bedrijfsleven. Hij hoopt daarmee officieren ter wille te zijn die eens elders willen rondkijken zonder dat ze daarvoor hun uniform definitief hoeven uit te trekken.

Defensie zal zijn uiterste best moeten blijven doen om meer mensen binnen de kazernepoorten te krijgen. Het aantal sollicitanten stijgt inmiddels wel. Van Hoof wil op termijn af van het verschil tussen militairen met een vaste baan en de militairen met een tijdelijk contract.

Om de moeilijke situatie voor militairen die naar het buitenland worden gestuurd te verbeteren, wil Defensie ze alleen ter plaatse hebben als ze daadwerkelijk nodig zijn. Militairen van bijvoorbeeld de genie kunnen eerder naar huis als ze hun werk hebben gedaan terwijl hun materieel ter plaatse blijft. Mochten ze opeens toch aan de bak moeten dan kunnen ze worden ingevlogen.

Voor het opvangen van de hoge dollarkoers gaat Defensie een reservepotje van 27 miljoen euro (ƒ60 miljoen) achter de hand houden. Defensie krijgt compensatie van het kabinet als de dollar langere tijd hoog blijft staan.

Landmacht, marine en luchtmacht moeten meer gaan samenwerken en samen gaan oefenen. Vredesoperaties zullen meer samen worden voorbereid, om te voorkomen dat de kosten uit de hand lopen zoals bij de Unmee-missie naar Ethiopië en Eritrea.

De fotoverkenningsapparatuur van de F16-gevechtsvliegtuigen zal voorlopig niet worden vervangen. Het geplande nieuwe materieel is te duur. De Koninklijke Luchtmacht gaat samen met de Fransen kijken naar onbemande verkenningsvliegtuigjes.

De Koninklijke Marine moet het even doen met 13 in plaats van 14 fregatten omdat twee oudere S-fregatten versneld uit dienst worden genomen. In 2003, als er een nieuw LCF-fregat wordt afgeleverd, heeft de marine weer 14 fregatten. De Topografische Dienst in Emmen zal worden ondergebracht bij het Kadaster.

Terug naar Begroting 2002


© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.