Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsCrazyLife
18 september 2001

ICT kan zorg uit impasse helpen 

Van een onzer verslaggevers

ICT kan een belangrijke rol spelen bij het vergroten van de kwaliteit en doelmatigheid in de zorg. Als voorbeeld noemt minister Borst (Volksgezondheid) het herontwerpen van zorgprocessen in de ziekenhuizen. Ook ketenzorg kan alleen tot stand komen als alle partijen over de juiste informatie beschikken. 

ICT kan zorgprocessen doorzichtiger en helder maken. Vergelijkingen met andere ziekenhuizen leveren vaak interessante gegevens op. Zeker als specialisten het niet al te nauw nemen met de regels valt dat op, als een computeruitdraai wordt gemaakt.  

Minister Borst heeft extra gelden uitgetrokken om toepassingen op vele terreinen in de zorg te stimuleren, zoals het Elektronisch Patientendossier. De Nederlandse zorg moet op het gebied van ICT binnen enkele jaren tot de top behoren. 

ICT biedt ook aardige mogelijkheden om het isolement van gehandicapten te doorbreken. Dit jaar is begonnen met het project 'Drempels weg'. Dit project heeft tot doel het belang van een toegankelijk internet voor gehandicapten hoog op de agenda te plaatsen en kennis daarover te verzamelen. Ook ouderen kunnen weer deelnemen aan de maatschappij, als ze toegang krijgen tot het web. Internetcafe's in verzorgingstehuizen bieden die kans. 

Terug naar Begroting 2002


© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.