Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsCrazyLife
18 september 2001

Elektronische handtekening in aantocht

Van een onzer verslaggevers

In 2002 zal de voorbereiding van een Public Key Infrastructure  met kracht ter hand worden genomen. Minister Van Boxtel (Grote Steden- en Integratiebeleid) kondigt dat aan in de begroting van Binnenlandse Zaken. 

Een PKI zorgt ervoor dat mensen verzekerd kunnen zijn van de vertrouwelijkheid van elektronische communicatie en transacties. Belangrijk is dat een elektronische handtekening kan worden gezet. Daarnaast is het versturen van beveiligde e-mail van belang. In beide gevallen wordt gebruik gemaakt van asymmetrische encryptie. Met deze techniek worden sleutelparen gegenereerd die bestaan uit een private sleutel en een publieke sleutel. De eerste sleutel is alleen bekend bij de houder/verzender. Een publieke sleutel mag daarentegen door iedereen worden gekend. 

Doel van een PKI is dat je weet dat de persoon die voorgeeft iemand te zijn, ook werkelijk die man of vrouw is. Bovendien moet zeker zijn dat de boodschap onderweg op de elektronische snelweg niet van inhoud verandert of wordt afgetapt.  

Onderdeel daarvan is de elektronische handtekening. Door het plaatsen van een digitale handtekening staat vast dat iemand die zegt een document te hebben ondertekend, dat ook daadwerkelijk heeft gedaan. Wie de digitale handtekening plaatst, geeft aan dat hij de inhoud van het document onderschrijft. Bovendien kan de lezer achteraf altijd checken of de handtekening van de juiste persoon is en of het document ongeschonden is gebleven. 

Terug naar Begroting 2002


© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.