[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl
KAMER IN ARLES VAN VINCENT VAN GOGH

Vincent van Gogh (1853-1890) schilderde dit olieverfwerk in 1888. Vincent van Gogh Foundation, Amsterdam.

Uw gevoelens bij dit kunstwerk

De sterke, contrasterende kleuren geven een intense blik op de alledaagse dingen, een blik die echter vervormd is door oneigenlijke perspectieven.

Merlijn van Veen

Een 'liefdesnestje', waar hij zijn geliefde prostituee mee naartoe neemt:schone handoeken hangen al klaar,schaaltje water en frisse lucht ge'tapt', alvast geld in zijn zak, hopend dat ze hem geen oor aan 'naait', hunkerend naar liefde en contact met de andere sekse...

Ada Fogelin, Trosa, Zweden

LOGEERKAMER...bij oma! Ik zou steeds gaan logeren. Ik ruik de knusse muffigheid,met hier en daar de geur van een verloren mottenbal. 's Avonds zou ik het een sport vinden om zo over de lattenvloer te lopen dat er geen plank kraakt. Ik zou hem zo willen ophangen, heerlijk schilderij!

Nicolette Franken, Hilversum

Dit is een rommelkamer. Ik moet er toch niet aan denken om daar te moeten slapen. Alhoewel, in die tijd was er nog geen elektriciteit en bij kaarslicht lijkt alles wat lieflijker. Maar dit is bepaald geen kamertje waar je even lekker tot rust kunt komen.

Veronica, Amsterdam

Ik ervaar duizeligheid door de beelden die aan de muur hangen. Het liefst zou ik door het raam naar buiten klimmen. Waarschijnlijk wonen er meer mensen in dit huis en hun aanwezigheid stoort me, ik kom hier niet tot rust.

Kinga Szalai, De Meern

Ook hier is de tijd weer stil blijven staan. Het doet me denken aan de slaapkamers van mijn broers; die van mij en mijn zusjes was veel rommeliger door kleren en schoenen die rondslingerden. Trouwens, de kamertjes waren veel kleiner vroeger. Was dit Van Gogh's eigen kamer?

B. Smit, Mill

Dit is mijn slaapkamer in mijn vorige leven, zo warm.

Kees van Eijk, Hilversum

Ik denk dat het de kamer van Vincent zelf is. In verband met wee van zijn herkenbare schilderijen aan de wand, een beetje sober uiterlijk van aanzien (zijn eenvoudige bestaan) en tevens herkenbaar aan het hoedje aan de kapstok van Vincent. Dus concreet, het is een eenvoudige woon- en slaapkamer van een simpele man, die een kleurijke en een vormgevende geest heeft.

Leo den Dulk, Den Haag

Het is volgens mij een logeerkamer. Het beeld roept krakend oud hout bij me op en een muffe geur. Ook een rustgevende sfeer...geborgenheid. Het ontbreken van jachtig leven zoals we dat nu hebben. Heerlijk dus...weinig gemotoriseerd lawaai, hooguit een tractor. Vogelgeluiden en het ruisen van het koren op het veld.

Val, Zaanstad

Iedereen die met hart en ziel werkt, komt na verloop van tijd tot onvergankelijke prestaties. Sommigen overleven hun dood.

Rajan Ree, Westwoud

Dit moet wel een kinderkamer van een 6 jarige zijn, gezien het oogpunt van het schilderij. Een wat vreemde 'doorloopkamer' met twee deuren. Wat bezielde Vincent om zijn portret aan de muur te hangen?

Tony M. Sijo, Krommenie

Deze kamer doet wel zonnig aan met die vrolijke kleuren en het raam dat een stukje open staat. Ook de twee stoeltjes staan er uitnodigend bij, zovan: ik kom even bij je zitten en lees je iets voor. Ik denk dat Vincent een paar gelukkige dagen had toen hij dit schilderde.

H. Stokman, Haarlem

Een kamer met twee deuren (tussenkamer misschien) met een stoel voor de linker deur, alsof deze nooit gebruikt wordt. Kledinghaken achter het bed, dan wat ruimte, terwijl het voeteneinde voorbij de deurstijl komt van de rechter deur. Dus twee deuren waarbij duidelijk de normale doorgang gedeeltelijk is gebokkeerd. De doorsnee mens zou waarschijnlijk het hoofdeinde tegen de muur hebben geplaatst en de kledinghaken achter een van de twee deuren. Toch roepen de kleuren een haast hartstochtelijke warmte op. De schilderijen naar beneden gericht, zodat ze gezien kunnen worden als iemand op bed ligt of op de stoel zit bij het voeteneinde.

Sella Mengels, Bodegraven

Ik denk dat het van Goghs eigen slaapkamer is. Volgens mij kon hij zijn werk maar moeilijk loslaten gezien zijn eigengemaakte schilderijen en schetsen boven het bed. Misschien was het ook wel ter promotie voor zijn 'gasten' (zie de twee kussens in bed, knus hoor). Wie zal het zeggen??? 't Is in ieder geval een kleurig en sfeervol schilderij.

Lineke van Hoorn, Rijswijk

Kamer van een ouder persoon met slaapmuts en al, slapend in dit ouderwetse bed. Roept best wel gevoelens van benauwdheid op, voor mijn gevoel een kamer die mysterieus aanvoelt. Ik zou deze kamer niet graag willen betreden.

M. van den Belt-Henkelman, Zwolle

Het roept bij mij de kamer van een oude eenzame man op. Hij woont en slaapt in deze kamer. Er staat een tafel, een bed en twee stoelen.

Micheline Bosch, Sittard

Eenzaamheid, gevoeligheid.

Francis Keyers, Thom

In het algemeen roept het schilderij warme gevoelens op. Het hart van het schilderij, de voorgrond alsmede het bed zijn warm getint. Daartegenover staat de rand van het schilderij, de muur in een blauwe kleur geschilderd. Blauw maakt het geheel koeler. Psychologisch: gemaakt met de gedachte van een warme binnenkant en rust en een wat koele stijve (gezien de rechte lijnen) houding naar derden.

Jolanda

Knus

Jaap de Vogel, Heerlen

Volgens mij had die Vincent niks te doen en dacht: laat ik mijn logeerkamer eens gaan schilderen. Beetje hetzelfde idee wanneer mensen met vakantie zijn en met de laatste foto's op het rolletje nog even een foto maken van het appartement. Meestal maak je die foto als het allemaal netjes is. Hierin zie ik dus wel overeenkomst met het schilderij. Maar ik zal er waarschijnlijk wel helemaal naast zitten.

Patrick, Rijnsaterwoude

Mijn grootouders; een sfeer van gezamenlijkheid en geborgenheid, er voor elkaar zijn... tot de dood ons scheidt.

Frank, Den Haag

Als ik dit beeld zie, krijg ik het gevoel van een heerlijk ontwaken op een mooie zomermorgen. Bovendien krijg ik het gevoel dat als ik het raam open doe de geur van vers gebakken brood zojuist door de dorpsbakker gebakken deze kamer binnenstroomt. Misschien wel helemaal verkeerd, maar toch.

Joop Ruiter, Zuidlaren

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 

 



UW REACTIES!

De objecten in Beeld en Zinnebeeld lokken over het algemeen veel gevoelens op. Uw reacties op vorige afleveringen vindt u in het archief.