[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl
DE PICKNICK VAN EDOUARD MANET

Edouard Manet (1832-1883) schilderde dit olieverfwerk in1863. Musee d'Orsay, Parijs, Frankrijk.

Uw gevoelens bij dit kunstwerk

De dames waren overtuigd dat het warm was.

Nicolette van der Marel, Hilversum

Ik moest wel lachen, het is of de schilder wil shockeren en heeft gedacht: het is zonde om het vrouwelijk schoon te bedekken, ik zet de vrouw er gewoon naakt tussen op het schilderij.

Mariette van Dongen, Rijswijk

De liefde van de man gaat toch door de maag?

Iris, Zuidwolde

Partnerruil veroorzaakt op z'n zachtst gezegd onvrede. Voor de rest zou voor mij de hele wereld er zo uit mogen zien als dit schilderij suggereert.

J. de Vogel, Heerlen

Vroeger waren vrouwen kennelijk ook al beter bestand tegen verkoudheid en griep. Als je het huidige kledinggedrag van vrouwen en mannen vergelijkt, valt vaak duidelijk op dat veel vrouwen geneigd zijn zoveel mogelijk huid onbedekt te laten, terwijl mannen altijd flink in de kleren blijven. Kennelijk is er de laatste eeuwen nog niet zoveel veranderd.

Hedzer Visser, Zwaagwesteinde

Vrij, vrijheid en rust. Ongedwongen sfeer en natuurlijk de uiting van de mannelijke (toch meestal) lust. Het is erg vredig en straalt toch een bepaalde sensualiteit, die niet ordinair is, uit. Je kunt zelf je fantasie laten werken of men daar aan partnerruil heeft gedaan of dat ieder iets met z'n eigen 'vriendin' heeft gedaan. En de vraag stellen: hebben ze het voor of na het eten gedaan? De kleuren zijn van die tijd en vind ik niet zo heel keurrijk, maar het past wel.

Jane Enkelaar, Almelo

Een gevoel van ongelijke verdeeldheid! Waarom zijn de vrouwen naakt en de mannen niet?

Mary de Booij, Amsterdam

Stom schilderij, waarom zitten die mannen niet naakt in plaats van die vrouwen? Zijn die mannen weer iets te veel en moeten die vrouwen weer voldoen aan de behoeften van de mannen. Waarom niet gewoon een keer andersom?

Laura, Eindhoven

Anatomisch een wonder, gezien de stand van de liggende voet. Het lijkt alsof levensgenieters in het verleden betere omgangsvormen kenden, welbespraaktheid kan ook een oorzaak zijn voor de verschillen in verpakking. Persoonlijk denk ik dat deze preutse heren ons behoeden voor een blik op hun lelijke lijven.

S. Scheenstra, Midlaren

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 

 



UW REACTIES!

De objecten in Beeld en Zinnebeeld lokken over het algemeen veel gevoelens op. Uw reacties op vorige afleveringen vindt u in het archief.