[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 22-04-2002

KALE KOPPEN

Het straatbeeld wordt ineens overheerst door mannen die hun hoofd als een biljartbal hebben glad geschoren. Zou het toeval zijn dat deze kale-koppenrage samenvalt met de opkomst van Fortuyn? Zouden al die kerels, net als de uitvinder van het credo 'ik-zeg-wat-ik-denk-en-doe-wat-ik-zeg' hun scorend vermogen willen opkrikken en uit zijn op aandacht en populariteit? Ik ging als nieuwsgierige psycholoog op onderzoek uit en ik kan u vertellen dat mijn bevindingen onthullend zijn. Het gaat niet echt om een landelijke 'Pim-look-a-like-contest', maar wl om een moderne oplossing voor een oud probleem; het probleem van knagende geestelijke impotentie die mannen ervaren als hun haren uitvallen.

Genoeg vrouwen natuurlijk die dit probleem lacherig wegwuiven: "Als de man zijn mannelijkheid moet ontlenen aan zijn haardos, dan is het wel heel triest gesteld met zijn gevoel van eigenwaarde." En eerlijk is eerlijk: het mannelijk ego s ook bijzonder kwetsbaar. De vraag blijft: waar moet de man zijn gevoel van mannelijkheid dan wel op baseren? Op het aantal kinderen dat hij kan verwekken? Goed idee, behalve dat hij zich dan zich over de kop moet werken om zijn rekeningen te betalen. Hij kan natuurlijk een mannelijke wagen kopen, maar feit blijft dat de stoerste bolides ook gelijk de duurste zijn. En dan moet hij nog meer werken waardoor zijn vrouw of vriendin, door tekort aan aandacht, zich emotioneel in de steek gelaten voelt. En de man hoeft maar een vleugje ontevredenheid van zijn levenspartner te ruiken of hij gaat onmiddellijk aan zichzelf twijfelen. Hij kan natuurlijk een seizoenkaart kopen en met de jongens elke andere zondag de plaatselijke voetbalclub toejuichen. Zeker, voor een paar uurtjes zal hij zich 'man of the match' voelen. Maar, vroeg of laat zal hij op door het thuisfront op het matje worden geroepen omdat hij het als vader en echtgenoot opnieuw laat afweten. En geloof mij: dat soort kritiek snijdt dwars door de mannelijke ziel. Thuis naar het voetbal kijken is ook geen optie omdat de mooiste wedstrijden altijd samenvallen met de kunstprogramma's waar zj naar wil kijken: dus grijpt hij naar de hamer om klusjes in huis te doen. Het nadeel daarvan is dat hij dan eerst samen met haar naar IKEA moet gaan waar ze altijd ruzie krijgen omdat zij niets kan bekijken omdat hij zo snel loopt. En als hij dan, thuisgekomen, het ladekastje in elkaar zet, wordt zij toch weer boos omdat hij zoveel rommel achter zijn kont laat slingeren. En op slag verandert de trotse knutselaar in een verongelijkte sukkel.

Nee, als er dan toch een gevoel van echte mannelijkheid opgehoest moet worden, dan is een kaal geschoren hoofd een zeer doeltreffende oplossing; vooral omdat het (tou)petjes en haartransplantaties op slag overbodig maakt. Het is de bink met een 'statement': "U ziet het goed mevrouw, ik heb helemaal geen haar nodig om mij man te voelen." En laat haar maar lachen. Want, dat doet ze toch wel als je je uitkleedt.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 


UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!