[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 08-04-2002

DE NATIONALE DOMHEIDSTEST

Lekker lui wegdromen bij de tv is verleden tijd. Tegenwoordig moet een programma interactief zijn. En geloof me: dat is goed voor de geestelijke gezondheid. Want, Gronings onderzoek heeft aangetoond dat de combinatie van zitten, chips eten, bier drinken en passief kijken de meest gruwelijke psychische stoornissen veroorzaakt zoals een fietsfobie, de hobbydepressie en het zinloos zapsyndroom. Daarom heeft de jongerenzender BNN, onder leiding van Jeroen Pauw en met mij als speciale adviseur, een programmaformule bedacht waarmee de kijker (inter)actief met zichzelf wordt geconfronteerd. Tot nu toe is het Nederlandse volk getrakteerd op de Nationale Intelligentietest, de Nationale EQ-test en de Nationale Gezondheidstest. En het einde is nog lang niet in zicht. Binnenkort krijgt u de Nationale Creativiteitstest, gevolgd door de Nationale Leiderschapstest en de Nationale Humortest. Vooral dat laatste thema is nodig om u ervan te doordringen hoe weinig u lacht.

Gelukkig heb ik zelf wel een goed gevoel voor humor en moet ik vreselijk lachen om de gebruikelijke kritiek die de nieuwe programmaformule krijgt te verduren: bekende Nederlanders zouden voor schut staan, vragen en antwoorden zouden niet wetenschappelijk verantwoord zijn waardoor de uitslag van de test niets wezenlijks over uw persoonlijkheid vertelt. Onzin natuurlijk! Al die criticasters zijn gewoon jaloers op de fantastische kijkcijfers; en zij hebben mij weer geÔnspireerd om een hele nieuwe serie ideeŽn te ontwikkelen: de Nationale Jaloezietest, de Nationale Agressietest en de Nationale Introspectietest. Vooral dat laatste thema is nodig om u ervan te doordingen hoe weinig zelfkennis u heeft.Gelukkig heb ik dat zelf wel en ben ik mij, bijvoorbeeld, zeer bewust hoe leuk mensen het vinden om voor mij te werken omdat ik zo aardig, complimenteus en vrijgevig ben. En dat heeft mij weer op het spoor gebracht van een hele nieuwe serie onderwerpen: de Nationale Vriendelijkheidstest, de Nationale Gastvrijheidstest en de Nationale Liefdestest. Vooral dat laatste thema is nodig om te onderzoeken of u niet ongelukkig getrouwd bent. Sommige mensen beseffen het wel, maar het overgrote deel van de bevolking zit dik in de relatieproblemen zonder zich daar van bewust te zijn. Gelukkig heb ik zelf wel een fantastisch huwelijk en heeft mijn vrouw mij gestimuleerd om na te denken over actuele thema's zoals 'criminaliteit en veiligheid', 'vrijheid van meningsuiting tegenover discrminatie' en 'de wachtlijsten'. Zo ben ik terechtgekomen op een drietal nieuwe afleveringen: de Nationale Veiligheidsgevoelstest, de Nationale Vooroordelentest en de Nationale Geduldstest. Vooral dat laatste thema is nodig om u ervan te doordringen hoe verwend u eigenlijk bent. Tegenwoordig schieten mensen al in de stress als er meer dan twee klanten in de rij voor de kassa staan.

Gelukkig ben ik zelf geheel stressloos; en dus aan het werk om mijn pronkstuk klaar te krijgen: de Nationale Domheidstest. Hoe hoger u straks scoort des te belangrijker het is om naar de rest van de serie te kijken. Want, alleen door interactieve tv komt u tot het inzicht dat u eigenlijk bij mij in therapie moet.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 


UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!