[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 25-2-2002

IEDEREEN GAAT VREEMD

Wie over ontrouw praat, heeft het doorgaans over seksuele ontrouw en dat staat geheel terecht als zondig te boek. En wie dat niet gelooft, moet het maar eens proberen. Want, vroeg of laat wordt hij, zij of de derde partij gekwetst en blijkt de relationele puinhoop het aanvankelijke plezier ruimschoots te overtreffen. Alhoewel, sommige mensen weten hun scharreltje geheim te houden, maar dat heeft weer als nadeel dat je een steeds grotere leugenaar wordt. Kortom, vreemdgaan in de traditionele zin is voor eventjes spannend om daarna te vervallen in een poel van ellende. Om die reden heeft de menselijke soort onschuldig lijkende varianten bedacht onder het motto 'waar niet gevreeŽn wordt, is helemaal niets aan de hand'. In de praktijk blijkt, echter, ook de seksloze vreemdganger zijn levenspartner op de proef te stellen.

Neem, bijvoorbeeld, de man die tegen zijn vrouw zegt 'tussen mij en Anita gebeurt echt niets, maar we kunnen gewoon heel goed met elkaar praten'. Ja, ammehoela; verbaal vrijen is wellicht nog intiemer dan de daad en wordt door de bedrogen partner dan ook terecht als geestelijk verraad ervaren. Dan heb je dat leger aan mannen die meer getrouwd zijn met hun werk dan met hun eigen vrouw: het vreemdgaan van deze workaholics is moeilijk te bestrijden omdat zij zich gemakkelijk achter het argument kunnen verschuilen dat zij zo hard hun best doen om de ander gelukkig te maken. De meest gehoorde uitspraak in deze categorie is 'je denkt toch niet dat ik altijd weg ben omdat ik het leuk vind; dus moet je me ook niet aan de kop zeuren als ik thuis kom'. De meest voorkomende variant van vreemdgaan onder vrouwen is het telefoneren. Stad en land wordt afgebeld om voor even het gebrek aan goed contact met hem te compenseren. En als dat niet voldoende bevrediging schenkt, dan is er nog altijd de 'kick' van het winkelen. Nu begrijpt u misschien ook waarom het onzinnig is om een vrouw te vragen wat zij in de stad aan het doen is. Dat weet zij ook niet, behalve dat zij vol spanning op pad is om iets te vinden wat haar knagend gevoel van onvrede kan omzetten in een momentje van emotioneel orgasmisch geluk. Mannen blijven, echter, de grootste vreemdgangers. Kijk maar achter een willekeurig huis in de garage: daar staan de motorfietsen, de 'oldtimers', en de werkbanken vol antieke elektronische rotzooi. En wat verzucht de vrouw? "Hij poetst zijn Chevrolet Impala met meer liefde en zorg dan hij mij ooit gestreeld heeft."

Voor kerels met twee linkerhanden is er altijd nog alcohol, tabak, gokken of de televisie. Dit soort buiten-de-pot-pissen is leuk omdat je naar willekeur je trouwe 'vriendjes' kunt combineren om te verworden tot een rokende, zuipende zitzak. En ook al voelt de partner zich verstoten, zij kan niks ondernemen omdat de vreemdganger het niet echt met een ander doet. Het is vreemd. Maar, geef toe: iedereen gaat vreemd.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 


UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!