[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 28-1-2002

VADERS EN DOCHTERS

De relatie tussen vader en dochter is een hele bijzondere. En dan bedoel ik nadrukkelijk de relaties die goed zijn. Want, er zijn helaas nog altijd vaders die hun dochters seksueel misbruiken of hen domweg negeren omdat het meisjes zijn. Ook wil ik het niet hebben over de ziekelijke figuur die geestelijk incest pleegt met zijn dochter door haar subtiel maar voelbaar meer in vertrouwen te nemen dan zijn eigen vrouw. Nee, ik bedoel de vader die trots is op zijn meisje en haar in alles stimuleert om een zelfredzaam, onafhankelijk en ontwikkelde vrouw te worden. Het is meestal dezelfde man die zijn eigen vrouw met toewijding en respect behandelt waardoor de dochter kan ervaren dat mannen te vertrouwen zijn. Op natuurlijke wijze spiegelt de dochter zich aan haar moeder omdat zij van hetzelfde geslacht is. In dat opzicht heeft de vader weinig te bieden. Maar, wat hij wel in huis heeft is het vermogen om haar in bescherming te nemen.

Daarom schrijft de traditie voor dat de vader zijn dochter weggeeft als zij gaat trouwen. Dit zal hij niet doen voordat hij zekerheid heeft over de betrouwbaarheid van de schoonfamilie als ook het (financiële) perspectief dat de bruidegom zijn meisje kan bieden. Zo bekeken hoeft vader Zorreguieta geen enkele zorg te hebben nu Máxima met Willem-Alexander gaat trouwen. Immers, historisch gezien hebben de Oranje's een respectabele reputatie en een vermogen waar duizenden gezinnen tegelijkertijd van zouden kunnen rondkomen. Dat Máxima haar vader heeft kunnen overhalen om niet aanwezig te zijn op de bruiloft getuigt van de sterke liefdesband die beiden met elkaar hebben. Jorge Zorreguieta moet hebben ingezien dat hij op de trouwdag in negatieve zin te veel de aandacht zou hebben afgeleid; en met zijn 'besmet verleden' de toekomst van zijn dochter in gevaar zou brengen. Hoezeer wij als volk deze gang van zaken 'politiek correct' vinden, blijft het gebaar van Máxima's vader een enorme opoffering; één die kenmerkend is voor alle mannen die hun taak als vader serieus nemen. Het doet me denken aan Frits. Als conciërge van een school verdient hij net genoeg om de rekeningen te betalen. Toen zijn dochter, Carla, de wens uitte om een carrière als professionele tennisster te ambiëren, heeft hij, zonder enige aarzeling, zijn avondjes biljarten en klaverjassen ingeruild voor een extra baan als nachtportier om de dure privé-lessen te bekostigen.

Of het meisje klein genoeg is om op zijn knie te zitten of groot genoeg om kinderen te baren, dochters blijven voor vaders altijd een grotere zorg dan zoons. Immers, een vader weet als geen ander hoe mannen kunnen zijn: agressief, wellustig en zelfzuchtig. Een zoon die deze eigenschappen bezit, heeft genoeg in huis om vooruit te komen in het leven. Een dochter die haar weg moet vinden in een wereld die door mannen wordt gedomineerd, zal in vaders gedachten constant gevaar lopen. En hij zal pas een beetje beter slapen als hij weet dat zij een partner heeft gevonden die zijn taak als beschermheer op waardige manier kan vervangen.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 


UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!