[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 14-1-2002

HET EKO-EFFECT

Mensen hebben het niet druk omdat ze het zo druk hebben. Mensen ervaren hun dagelijks leven als druk omdat ze alles uitstellen. Neem een willekeurig kwartiertje op de maandagmiddag: de post wordt door u bekeken en op een stapeltje gelegd, uw collega vraagt om advies en u plant het in de agenda voor overmorgen, u wordt gestoord door twee vliegen die door de kamer zoemen en denkt 'nog even en dan ga ik die krengen doodmeppen', uw oog valt op de volle prullenbak en denkt 'die moet ik straks even legen' en met nog n minuut van het kwartiertje te gaan ontdekt u dat uw klok stilstaat en u schrijft op uw 'doe-lijstje': 'batterijen halen'. Door deze handelswijze stapelen in uw geheugen al die simpele klusjes op tot n grote hoop en wat overblijft is een gevoel dat u achter de feiten aanloopt.

En geloof me: uw gevoel bedriegt u niet. Want, door de oplossingen van al die kleine dagelijkse problemen voor u uit de schuiven, zit u zich wel op te winden maar komt u nooit klaar. Natuurlijk, de vorige zin heeft een opvallend seksuele lading heeft, maar dat is geen toeval. Wie immers wel erotisch geprikkeld raakt en niet tot orgasmische ontlading komt, krijgt vroeg of laat ook last van on-vol-daan-heid. De daad is niet geschied, dus is er geen persoonlijke bevrediging; een constatering die geen vrijbrief is voor de man om met elke opwindende vrouw de koffer in te duiken. Hoe dan ook, de oplossing van dit probleem is zo simpel dat de meeste mensen het onmiddellijk verwerpen. Dat is het lot wat veel simpele oplossingen ten deel valt. Immers, mensen zien zich graag als complexe en diepzinnige wezens en zien simpele oplossingen als een belediging van hun persoonlijkheid. Toch wil ik u de simpele oplossing niet onthouden, al was het alleen maar omdat ik geen zin heb om het op de lange baan te schuiven. Zelf geniet ik namelijk al jaren van het EKO-effect. EKO staat voor En Keer Oppakken, heeft onbedoeld -en toch leuk meegenomen- een milieuvriendelijke bijsmaak en komt uit de wereld van het 'time-management'. Zoals ik al zei, het idee is simpel; maar, de uitvoering vraagt enige geconcentreerde oefening. Alles wat u 'oppakt', pakt u geen tweede keer; geen stapeltjes, geen doe-lijstjes, en vooral geen 'ik-kom-daar-later-op-terug-praktijken', maar elk klusje gelijk afhandelen op hetzelfde moment dat u het in handen krijgt.

Tegenstrijdig genoeg zal deze handelswijze in het begin chaotisch aanvoelen, maar op langere termijn de chaos juist bestrijden. Zo kan het EKO-principe maken dat u op een willekeurig moment deze reeks van activiteiten ontplooit: vuilnisbak buiten zetten, fietsband repareren, koffiemelk halen, WC boenen, Tante Griet bellen, pincode van pinpas uit het hoofd leren, schoenen poetsen, afspraak met de kapper maken en knoop aan jas naaien; rommelige reeks, maar geen achterstallig onderhoud. Kort gezegd: wie alles gelijk afrekent, hoeft geen administratie bij te houden.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 


UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!