[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 31-12-2001

LEVENSMOE

Geen zin meer in 2002? Kan ik me best wel iets bij voorstellen. De toekomst belooft immers weinig goeds: de Postcodeloterij komt toch niet bij u in de straat, Bin Laden blijft onvindbaar, en zonder Nederlandse deelname aan het WK-voetbal wordt de zomer één trieste bedoeling. Ik bedoel, waar leef je dan nog voor? Voor je kinderen? Ach, die zijn tegenwoordig op de kleuterschool al zelfstandig. Voor je levenspartner? Die is toch altijd met zichzelf in de weer. Voor de hond, poes of kanariepiet? Wees nou eerlijk: die hebben u toch niet echt nodig. Bovendien, waarom zou je elke dag weer opnieuw hetzelfde ritueel van opstaan-roodstaan-pootaan herhalen? Iedereen profiteert van uw zuur verdiende geld behalve uzelf. Nee, er komt een moment dat de geestelijk pijp leeg is en voor u is dat nu. Toch? Het probleem vandaag de dag is dat niemand 'levensmoeheid' serieus neemt: "met een beetje Prozac gaat dat gevoel vanzelf wel weer over", zeggen de deskundigen.

Nou, ik ben ook deskundig, en ik weet uit jarenlange ervaring met talloze levensvermoeide mensen dat het probleem op trieste wijze wordt onderschat. Goed, bij verreweg de meeste geestelijk uitgeputte mensen is er sprake van een zuivere depressie. En toegegeven: met anti-depressiva en een serie therapeutische gesprekken is een dergelijke psychische ziekte heel goed te genezen. Zo goed zelfs dat je je al gauw begint af te vragen waarom je er destijds geen gat meer inzag. Maar, niemand praat ooit over de periode erna. Immers, het gevaar van nieuwe levenslust, van het gevoel herboren te zijn, van het idee dat de wereld toch één en al gezelligheid oogt, is dat je dan weer zo ongelofelijk je best gaat zitten doen: plannen worden weer uit de vriezer gehaald en ontdooid wat onherroepelijk betekent dat u: 1) zich inschrijft op een cursus seksuele intelligentie, 2) vitaminepillen slikt en het komkommerdieet volgt 3) een hond koopt en samen gaat discojoggen, 4) als mental coach uw eigen winkeltje begint om onafhankelijk rijk te worden 5) uw partner inruilt voor een nieuwere versie. En dan heb ik het nog eens over al die nieuwe babbelboxcontacten die u moet onderhouden. Voordat u het weet, zit u tot over uw oren in de verplichtingen en probeer daar maar weer eens op een fatsoenlijke wijze onderuit te komen. Dan moet u eerst weer instorten en iedereen teleurstellen voordat u weer beseft dat het allemaal toch geen zin heeft. Want, wie luistert er nou echt? Waar is nog een beetje oprechte naastenliefde? En wanneer doet iemand net zo zijn best als u dat altijd doet? Niemand, nergens en nooit.

Daarom vind ik dat u, beter vroeg dan laat -nu dus- er door iemand de stekker uit moet laten trekken. Praktisch probleempje is alleen dat niemand zich vrijwillig voor die euthanasieklus zal aanmelden. En u bent te levensmoe om er ééntje te zoeken. Toch maar uithuilen en opnieuw beginnen. Doe ik ook; zonder Prozac en met heel veel champagne.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 


UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!