[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 24-12-2001

KERSTGEZEUR

Niemand wil het, en iedereen doet het: kerst vieren. Officieel begint het feestje vanavond al en gaan schijnheiligen voor meditatie naar de avondmis. Het dubbele moraal tijdens de éénmalige kerkgang op kerstnacht is: 'het gaat mij niet zozeer om de bijbelteksten als wel om de sfeer van saamhorigheid en rust.' Nou ik vind het prima. Maar, ik zeg u eerlijk dat ik er onderhand schoon genoeg van heb om al die mensen te horen klagen over het kerstgedoe terwijl diezelfde lieden geen poot uitsteken om er een eind aan te maken. En dan bedoel ik niet eens dat zij zich van het leven moeten beroven. Nee, de vraag die ik hier stel is: waarom kerst vieren als je op voorhand er zo de pest in hebt? Waarom wel zeggen 'voor mij hoeft het niet' als je gewoon een enkeltje Zanzibar kunt nemen? Ik zou zeggen: wegwezen als je er toch niets mee te maken wil hebben; vliegtuigstoelen genoeg in deze tijden van dreigende terreur. Want, de terreur van zeurpieten die tegen heug en meug met kerstbomen gaan slepen ervaar ik persoonlijk als een aanslag op mijn positieve levensinstelling.

Ook word ik kotsmisselijk van al dat geruzie om wie op welke dag wordt uitgenodigd. Een gegeven paard moet je toch niet in de bek kijken? Bovendien moet je je plaats weten: iedereen die op kerstavond mag mee-eten kan worden beschouwd als behorend bij de intimi. Genodigden op de eerste kerstdag zijn alle familieleden en vrienden die zich netjes kunnen gedragen terwijl het tweede kerstdiner gereserveerd is voor de tweederangs gasten. En iedereen die overblijft -zeg maar de nare mensen die je volgens de kerstgedachte een handreiking wil doen - mogen de restjes komen opeten op de derde kerstdag. En mocht u door niemand uitgenodigd zijn, dan wordt het tijd dat u zich door één van mijn collega's laat doorlichten op uw contactuele vaardigheden. Dan het eten zelf: ga nou niet aan iedereen verkondigen dat u net zo lief stamppot boerenkool wilt eten terwijl u in de supermarkt achter al die andere gewone eters staat met een boodschappenkar afgeladen met paté de foie gras, olijven, ossenhaas, asperges, krielaardappeltjes en aardbeien-bavarois. Ik bedoel, heb dan ook het lef om voor je geloof uit te komen en maak er een Hollands potje van. Ook wil ik niet dat ge-emmer horen in de trant van 'wij doen niet aan dure kado's, alleen een kleinigheidje' en dan heel zielig kijken als in het pakje twee zakdoekjes van de Hema zitten. Wees dan oprecht dankbaar voor de kleine dingen in de wereld zoals het tijdens de kerst ook werkelijk hoort.

En als de kerstdagen voorbij zijn, laat dan ook dat overdreven gezucht achterwege onderkreund door de woorden 'nou, ik heb het overleefd'. Als u echt wilt weten wat 'overleven' betekent, ga dan in Afghanistan wonen. Zonder mopperaars hebben wij het hier in Nederland een stuk gezelliger. Ik weet heus wel dat u de schijn wilt wekken geen meeloper te zijn.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 


UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!