[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 17-12-2001

NEDERLAND VERANDERLAND

Niets is zo veranderlijk als de mens, zo gaat het gezegde. Maar, de Nederlander spant de kroon als het gaat om vernieuwing. Iedere dag weer is er wel iemand die bezig is om te hervormen, herstellen, variren, renoveren, innoveren, reorganiseren, transformeren, reformeren, muteren, transponeren of een ander te bekeren. Ook vinden we het leuk om uit een ander vaatje te tappen, een cultuuromslag te implementeren, de poppetjes in te vullen, de bakens te verzetten, het over een andere boeg te gooien, de bordjes te verhangen, overstag te gaan, iets op de helling te zetten of met alle winden mee te waaien. Vooral dat laatste kunnen we wekelijks meemaken bij het Ministerie van Onderwijs: de basisvorming bij het middelbaar onderwijs is nog nauwelijks in de praktijk gebracht of er is alweer een onderzoekscommissie die beweert dat het experiment is mislukt, gevolgd door een nieuw plan die moet zorgen dat de basisvorming in verschillende niveaus wordt aangeboden. Vandaag kunt u nog blij zijn dat uw kind, na zijn kandidaatsexamen, doctorandus is geworden. Maar, binnenkort is een dergelijke titel niets meer waard omdat hij wordt vervangen wordt door een 'Bachelor' en 'Master' graad; een diploma waarvan niemand begrijpt wat het voorstelt.

Hier in de gemeente Groningen zijn ze ook zo heerlijk verzot op verandering. Vorige maand nog waren er prachtig afgeschermde fietspaden gemaakt die vandaag weer vervangen zijn door verbrede trottoirs in het kader van het auto-ontmoedigingsbeleid. En omdat daar dan weer zo heftig tegen wordt geprotesteerd, kan men gelukkig weer een nieuwe commissie in het leven roepen om te onderzoeken of de stad fietsvriendelijker gemaakt kan worden. Het grote voordeel van deze innovatie-obsessie is dat we onze stoffige tradities kunnen opdoeken. Zonder Koningshuis hoeven we geen Prinsjesdag meer te vieren, op 30 april geen vlag meer uit te steken en ons ook niet meer druk te maken met wie Alexander op zijn trouwdag verschijnt. En als we Sinterklaas en de Kerstman gewoon vervangen door n groot Winterfeest, dan hoeven we alleen maar flink te zuipen zonder al dat gedoe met kadootjes en gedichten. Na invoering van de Euro verwacht ik dan ook dat de regering een adviesgroep in het leven roept voor een maatschappelijke discussie over de wedergeboorte van de gulden. Immers, het gevaar dreigt dat mensen gehecht raken aan de nieuwe munt. En dat moet niet.

Want, wie wil vasthouden aan wat is, gaat niet mee met zijn tijd. En wie niet meegaat met zijn tijd, raakt hopeloos achterop. Achter op wat? Dat maakt niet uit, als je maar kunt zeggen dat je innoverend bezig bent. Want, zeg nou zelf: het is niet belangrijk wt je verandert, maar dt je verandert. Daarom heb ik, als veranderingsdeskundige, ook zo heerlijk beroep. Laatst nog zei een patint van mij: 'nu ik zo assertief geworden ben, vindt niemand me aardig', waarop ik antwoordde: 'het resultaat is niet belangrijk; als je maar in ontwikkeling bent.'


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 


UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!