[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 03-12-2001

H.P. WEG ERMEE!

Heeft u ook zo'n hekel aan rages, trends en hypes? Mijdt u drommen mensen als de pest? En bent u ook zo opgelucht dat er deze zomer geen WK-hysterie in Nederland heerst? Ja? Dan wilt u zich vast en zeker ook wel inschrijven voor de actie 'H.P. weg ermee!'. Wees niet bang, mijn oproep tot verzet zal heus geen massaal gehoor vinden. Want, het gros van de mensen is helemaal verrukt van die tovenaarsleerling met een achternaam die doet denken aan een doosje met rammelende minidropjes. Ik geef onmiddellijk toe dat het - op zijn minst - vreemd is om aandacht te geven aan een mannetje die al overladen is met aandacht. Maar, het gaat mij niet zozeer om H.P. als wel om het verschijnsel dat iedereen in dezelfde file gaat staan.

Het doet me denken aan de mop van de man die bij een kraampje op de markt een lange rij mensen zag staan en aan iemand vroeg: "Waarom staat u hier eigenlijk?" Daarop antwoordde de vreemdeling: "Dat weet ik niet; maar als iedereen hier staat, dan is het vast en zeker de moeite waard." Grappig is dat boekenexperts over elkaar heen buitelen om te melden dat de H.P-hype wel begrijpelijk is: eindelijk eens een boek die de fantasie van kinderen en volwassenen prikkelt en dan ook nog eens goed geschreven is. Leuk hoor. Volgens mij zijn al die recensenten door het grote H.P.-media-circus domweg omgekocht om de omzetten en recettes naar een record te stuwen. Niet één kritisch geluid is te horen en dat vind ik verdacht in een land als Nederland. Want, zeg nou zelf: keuren wij - willekeurig wat - ooit voor honderd procent goed? Nee, er is altijd wel iemand die zit te zeuren met een 'ja-maartje' hier of een 'mitsje' daar. Nou goed, in dit geval ben ik dan maar de sfeerbederver. En het kan me niks schelen als u mij verdenkt van broodnijd. Natuurlijk, streef ik er ook naar om mijn columns en boeken voor een breed publiek toegankelijk te maken. Maar, dat doe ik puur uit liefde voor het vak en om mensen te betrekken in alles wat mooi is aan de psychologie. Heus niet om mijn zakken te vullen, populair te worden of om op een talkshow uitgenodigd te worden. En ik moet er al helemaal niet aan denken om uit een limousine te moeten stappen waar duidenden fans staan te gillen omdat ik daar toevallig de première bijwoon van de verfilming van mijn nieuwe boek 'De lachende therapeut'.

Kom op zeg. Als mensen dan toch massaal de straat op willen, doe dat dan om geld op te halen voor de CliniClowns of de noodlijdende Hortus-tuinen in Haren (Gr.) Dat zijn tenminste projecten die aandacht verdienen. Nee, ik schaar mij achter al die mensen die van Groucho Marx houden. Deze beroemde komiek zei ooit: 'I don't want to join a club who wants me as a member' (ik ga niet bij een club die mij als lid wil hebben).


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 


UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!