[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 15-10-2001

MAXIMALE TOUR

U kent die avonden wel. Op bezoek bij vrienden en onder genot van een drankje komen de foto's, dia's of videofilms van de vakantie te voorschijn. De eerste tien minuten lukt het nog een beetje om de stranden van Miami Beach en stripfiguren van Disney World te bewonderen. Maar, na een kwartier begint alles op elkaar te lijken en denkt u steeds vaker: "wat kan het mij nou schelen dat de zon in Florida al om 19.30 ondergaat." Wat vooral gaat irriteren is het enthousiasme waarmee de gastheer in details treedt: "ja, en dan moet je bedenken dat koffie in Amerika altijd in een papieren beker van zo'n halve liter als verdund slootwater wordt verkocht." Vervolgens is het de bedoeling dat u, als gast, even geestdriftig 'oh' en 'ah' uitkraait bij de close-up van de monster-koffie als de vakantiegangers. In uw hart zou u willen uitschreeuwen: "Rot op met je koffie en schenk mij nog een borrel in", maar uit beleefdheid stelt u ook nog een geïnteresseerde vraag en ben je verplicht om een langdradige verhaal over dolfijnen aan te horen.

Deze ellende ontmoet onze toekomstige koningin dezer dagen uitvergoot met een factor 128. Ik kom op dit getal omdat zij een rondreis door Nederland maakt van 16 dagen van 8 uur. Geen misselijke onderneming, een Maximale tour. Ja, inderdaad. En ik ben er trots op om u te kunnen vertellen dat de prins en zijn verloofde eerst bij mij advies hebben ingewonnen over hoe zij op psychologisch verantwoorde wijze hun kennismakingsronde konden inrichten. (Wees gerust, ik heb officiële toestemming van de Rijksvoorlichtinsgdienst om u deelgenoot te maken van onze besprekingen.) Tijdens ons overleg stelde Willem-Alexander de slimme vraag "Hoe kan Maxima het snelst wennen aan al die plichtplegingen die haar leven in de toekomst zullen beheersen?" Zonder aarzelen heb ik geantwoord: "Met de flooding-techniek." Het komt hierop neer, zo legde ik uit: "In de gedragstherapie confronteert de psycholoog de patiënt met het object waar hij het meeste angst of afkeer voor heeft en doet dat meteen in maximale dosering; dus stel je hebt watervrees, dan dompel je het angstige slachtoffer een uur lang (met bescheiden zuurstoftank) 200 meter onder water; na twintig minuten raakt het lichaam zo uitgeput van al die geestelijke walging dat er bij de patiënt gewenning aan de situatie optreedt. "Je kunt", zo vervolgde ik, "de confrontatie ook stapsgewijs doen (graduele exposure in vivo); eerst een druppel, dan een scheut en een jaar later voorzichtig aan het strand pootje baden, maar die methode is lang zo effectief niet."

U ziet: Maxima en Willem-Alexander hebben mijn goede raad opgevolgd door een krankzinnig lange tournee te organiseren met een belachelijk overladen programma. Dat is de enige manier om te leren hoe je vriendelijk-wuivend-met-geïnteresseerde-blik-aar-alles-en-iedereen kan combineren met alle-informatie-zo-snel-mogelijk-vergeten-en-ondertussen- leuke-gedichtjes-in-je-hoofd-maken.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 


UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!