[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 20-08-2001

GEZONDE WEERZIN

Tegenwoordig heet alles waar mensen met een boog omheen lopen een fobie. Vermijd ik mijn buurman omdat hij altijd zo zeurt over zijn kalende kop en dat hij liever in Spanje woont, dan heb ik een sociale fobie. Stel ik mijn bezoek aan tante Greet in het verpleeghuis steeds uit omdat het daar zo riekt naar een mengsel van zweet, braaksel en de dood, dan heb ik een stankfobie. En vertel ik opgelucht aan een collega dat mijn extra potje geld op een gewone spaarrekening staat, dan zegt hij hoofdschuddend: 'o, dus je hebt een beursfobie'. Het verbaast me dan ook niets dat het aantal officieel geregistreerde fobieën 674 bedraagt en stijgende is. Met stip op de top tien fobiehitlijst zijn binnen gekomen de 'fotofobie' (angst voor onnatuurlijk licht), de 'Milosevic-fobie' (angst voor misdadigers tegen de menselijkheid) en de 'recessiefobie' (angst voor winstwaarschuwingen).

Begrijp me goed, ik wil iedereen met echte fobische klachten niet voor het hoofd stoten. Als psycholoog weet ik als geen ander hoe 'smetvrees', claustrofobie (angst voor enge ruimtes) of een fobie voor duiven het dagelijks leven van mensen ernstig kan verlammen. En ik haal alles uit mijn provocatief therapeutische kast om het lijden van deze patiënten te verlichten.

Desondanks wordt het eens tijd dat de waarheid over fobieën wordt verteld. En de belangrijkste waarheid is dat in de meeste gevallen een 'fobie' een gezonde reactie is op een ongezonde situatie. Neem alleen al de geestelijk opgebrande manager: aan huis gekluisterd kan hij al in paniek raken bij het horen van de telefoon, de mededeling van zijn vrouw dat er bezoek komt of het verzoek van zijn kinderen om in het weekend naar Euro-Disney te gaan. In dit geval is het vermijden van overprikkeling de enige manier om te overleven.

Ook andere fobieën zoals voor water, spinnen of het donker laten zien dat de mens nog steeds een oermens is. Immers, het vermijden van water, spinnen en het donker betekende voor de mensaap een grotere kans op zijn voortbestaan. De paniekreacties op massa's die je aanstaren (podiumvrees), op verlies van een dierbare (verlatingsangst) of levensbedreigende kwalen (ziektefobie) zijn niet alleen invoelbaar, maar laten ook zien dat mensen instinctief weten wanneer er werkelijk gevaar dreigt, respectievelijk: hoongelach, alleen-zijn, de dood. Fobieën worden daarom ook onterecht 'irreële angsten' genoemd. De angst is wel degelijk reëel; het enige dat 'overdreven' lijkt, is de intensiviteit van de angst.

Het komt regelmatig voor dat mensen in mijn psychologische praktijk klagen over een 'receptiefobie'. Van hun partner of collega's krijgen zij te horen hoe belachelijk het is dat zij verjaardagspartijen, bruiloften, recepties en afstudeerfeestjes ontlopen. Ik juich hun gedrag toe. En als zij dan toch niet onder hun sociale verplichtingen uit kunnen, dan raad ik hun aan om ergens in een hoekje mee te helpen om de hapjes klaar te maken. Want het getuigt van gezonde weerzin om gesprekken te vermijden met een ieder aan wie je niets te melden hebt.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 


UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!