[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 28-5-2001

Mensen willen NEP

Mensen willen belazerd worden. Zo kan ik mij nog goed herinneren hoe ik met mijn beste vriend Jaap een studentengrap uithaalde. Tijdens de zomer van 1974 werkten wij samen als bedienden bij de strandtent in Hoorn, Terschelling. We hadden koffie gezet die niet te drinken was, maar het viel ons op dat bezoekers zonder protest gewoon betaalden. Wij besloten om de koffie net zolang te verdunnen totdat er wél iemand zou opstaan om zijn beklag te doen. Vier potten koffie later was het bocht zo doorzichtig als de slapste thee en nog steeds niemand die zich bedrogen toonde. Pas toen wij het vocht helemaal hadden laten afkoelen, was er eindelijk een langharige hippie die weigerde af te rekenen: "Hé man, 'k ben wel stoned, maar niet achterlijk".

De fiscus profiteert al jaren van onze behoefte aan NEP (Niet Echt Product). Burgers vinden het kennelijk de normaalste zaak van de wereld dat er de meest onzinnige heffingen, zoals de overdrachtsbelasting, worden verzonnen. En het kan niemand wat schelen waaraan het gigantisch opgestreken vermogen verkwanseld wordt. Het is toch te gek voor woorden dat we meer dan vijf maanden per jaar voor de overheid werken, maar wel 30 cent per minuut moeten betalen als we de plaatselijke politie willen bellen?

Tegenwoordig hebben ook nep-kunstenaars de tijd van hun leven. Zo is er een kunstschilder in Oldenzaal die doeken maakt waarop bijvoorbeeld een kwak rode verf gegooid is met twee zwarte lijnen eronder met als titel 'De oneindige horizon'. Deze man, die eerlijk toegeeft dat hij telkens weer verbaasd is dat zijn werk zo 'hot' is, strijkt moeiteloos 25.000 gulden per ongeluk op. En mocht je vooral in de betere kringen het lef hebben om te beweren dat je eigen kleuters zich zouden schamen over zo'n wanproduct, dan word je bestempeld als cultuurbarbaar.

Het toppunt van NEP wordt ons dagelijks voorgeschoteld op de commerciële zenders. Met de meest onzinnige woordspelletjes wordt de kijker gelokt om naar de studio te bellen (het is een vrucht, er wordt wijn van gemaakt en klinkt als 'kluif'). Vervolgens word je zo lang in de wacht gezet dat je in plaats van duizend gulden rijker dertig gulden aan telefoonkosten armer bent.

Ook de geestelijke hulpverlening profiteert volop van de menselijke behoefte aan NEP. Het recept is beschamend simpel: zorg voor een lekkere stoel, laat de patiënt zijn hart luchten, zeg af en toe "humhum", "o, ja" of "wat bedoelt u precies?" en leg uit dat voor het opbouwen van een vertrouwensrelatie minstens een half jaar nodig is. Mocht hij 20 sessies later en 4000 gulden armer ineens toch de geest krijgen door te zeggen "de aandacht vind ik prettig, maar ik ben nog steeds depressief", dan antwoordt u gewoon: "Ja, maar ik heb toch de indruk dat u het onderhand wat beter accepteert."

Het enige positieve aan NEP is dat we blijven geloven in elkaars goede bedoelingen. En wie blijft geloven, heeft soms geluk.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 


UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!