[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 21-5-2001

Hebzuchtig gekkenhuis

Het rommelt in Nederland. Huisartsen staken, treinen staan stil, wachtlijsten zijn langer dan de files, weilanden staan leeg en Bram Peper wil terug in de politiek. Een beetje optimist is niet ongerust. Hij ziet het gerommel als een toevallige samenloop van omstandigheden en weet dat met een beetje mooi zomerweer en een glimlach de problemen zo zijn opgelost. De pessimist had de ellende al heel lang zien aankomen. Hij weet dat Nederland aan een ernstige ziekte lijdt. Een vorm van sociale kanker die door een kuurtje van nog meer geld niet zomaar te genezen is. Nee, ons land is van binnen verrot, omdat we onze ziel verkocht hebben aan de duivel. Geloof mij, ik heb een hekel aan doemdenken. En vooral als mensen voor de zoveelste keer gaan somberen over de onfatsoen van de jeugd. Maar ik vrees dat de pessimisten dit keer gelijk hebben. Net als Adam in het paradijs de verleiding van de appel niet kon weerstaan, rennen wij met z'n allen als hebzuchtige gekken naar het einde van de regenboog en zijn daarmee ons gevoel van naastenliefde kwijt.

De angst die ik heb, is dat het gerommel in Nederland niet doorzet; dat mensen het met een protestje hier, een manifestje daar wel voor gezien houden. Want, elke seconde niet gewerkt gaat ten koste van het inkomen en daarmee zou de vakantie naar de Canarische Eilanden in gevaar komen. Ja, de sfeer in Nederland gaat gewoon de Amerikaanse kant op en dat betekent een levenshouding van 'ieder voor zich en God voor ons allen'. Hoewel, de meeste mensen hebben ook God wegens een gebrek aan 'praktisch nut' linea recta naar de prullenbak verwezen. Zijn plaats is nu ingenomen door 'DE MARKT'. En dat betekent dat de waarde van mensen en hun creaties worden bepaald door vraag en aanbod. Hebben we over een aantal jaren geen huisartsen meer, dan is dat niet jammer. Nee, dan heeft dat zo moeten zijn, omdat zij zichzelf uit de markt hebben geprijsd. Je gaat toch met kostbare gemeenschapsgeld geen projecten ondersteunen die op termijn geen materiële winst opleveren? Iedereen moet zijn eigen broek ophouden en dat gebeurt onder de wapperende vlag van privatisering. Zo bekeken zou het leuk zijn als de leiders van ons land inclusief al hun ambtenaren zich ook op de MARKT zouden begeven. Dan zou bijvoorbeeld Melkert en zijn (zogenaamde) socialistische partijgenoten Heineken als sponsor kunnen nemen, campagne voeren met de leus 'koop een krat, stem op Ad' en alleen aan de macht mogen komen als hij kan aantonen geld op te leveren. In plaats van de meevallertjes te verkwanselen aan goede doelen zoals opvang voor asielzoekers, schonere klaslokalen of ontwikkelingshulp voor failliete boeren.

Psychologisch gezien is een maatschappij die gedicteerd wordt door louter winstbejag niet eens zo verkeerd. Immers, het enige wat je hoeft te doen, is je kapot te werken. En wie het tempo niet kan bijhouden, valt af. En zo houden we alleen geestelijk sterke mensen over. Mensen die niet gaan zeuren, omdat zij eenzaam zijn.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 


UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!