[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 7-5-2001

De sportpsycholoog

In de topsport is er aan fysiotherapeuten, clubartsen en masseurs geen gebrek. Extra aandacht en geld voor medische begeleiding wordt als normaal en vanzelfsprekend gezien. Anders is het als het gaat om de psychologische begeleiding van de sporter op het hoogste niveau. Mental coaching, zoals het noodgedwongen heet, wordt nog altijd door de trainers zelf gedaan. Wat dat feitelijk inhoudt, weet niemand. Het enige wat coaches loslaten, zijn clichés als 'ik spreek de spelers altijd aan op hun eigen verantwoordelijkheid' of 'na de verloren wedstrijd zijn harde woorden gevallen'. Hoe de oefenmeester bijvoorbeeld een nieuwe speler met aanpassingsproblemen opvangt, blijft voor de nieuwsgierige buitenstaander een volstrekt raadsel.

Sporters die zelf hun heil zoeken bij een haptonoom of psycholoog worden met de nek aangekeken. De meesten sporten, zoals het voetbal, worden door mannen gedomineerd. En het is in Nederland nu eenmaal niet 'des mans' om emotionele bijstand te zoeken. In landen als Amerika, Canada en Australië heeft men een dergelijke bekrompen visie allang losgelaten. Daar wordt de sportpsycholoog gezien als een erkend specialist die, beter dan de leek, weet hoe hij de geest kan masseren.

De problemen die topsporters kunnen ondervinden, zijn in veel opzichten dezelfde als die van gewone mensen. Logisch, want ook zij kennen liefdesperikelen, jaloerse collega's of conflicten binnen de familie. Bovendien zullen er types rondlopen die kwetsbaar zijn voor depressies, angsten of verslavingen. En net als iedereen zullen zij baat hebben bij een effectieve behandeling om normaal en geconcentreerd hun werk te kunnen te doen.

In een aantal opzichten zijn de problemen van topsporters echter totaal anders dan die van u en mij. Denkt u maar eens hoe het moet zijn voor een voetballer zoals Jordi Cruyff. Om in de schaduw te staan van een beroemde vader en door pers en publiek altijd met hem vergeleken te worden, is psychisch zwaar en frustrerend. En hoe zou u zich voelen als u door 16 miljoen mensen wordt nagewezen, omdat je (weer) een penalty hebt gemist?

De constante en kritische aandacht van de media is iets waarvoor je als topsporter eelt op de ziel moet kweken. En wie, net als Richard Krajicek, door veel blessureleed de eenzaamheid moet opzoeken van een revalidatiecentrum heeft extra mentale ondersteuning nodig.

Maar de belangrijkste taak van de sportpsycholoog is die van vertrouwenspersoon. Los van iedereen moet de topsporter de mogelijkheid hebben om zijn twijfels, onzekerheden en persoonlijke eigenaardigheden te bespreken zonder dat deze gevoelige informatie tegen hem kan worden gebruikt. Pas dan kan hij zijn geest bevrijden en de concentratie opbrengen die nodig is om een topprestatie neer te zetten.

Nu nog wordt RBC, het lelijke eendje van de eredivisie, uitgelachen omdat er een psycholoog is ingeschakeld om degradatie te voorkomen. Maar mijn voorspelling is dat zij als 'trendsetter' in zeer korte tijd door de grote jongens zullen worden gevolgd. En dat is maar goed ook. Want, willen wij ooit met Oranje wereldkampioen worden, dan is een injectie van psychologische weerbaarheid pure noodzaak.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 


UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!