[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 23-04-2001

Besef van verhoudingen

Een overstroming in Italië spreekt minder tot mijn verbeelding dan de vuurwerkramp in Enschede. En dat een trouwe lezeres van mijn columns doodgaat aan kanker, maakt mij veel verdrietiger dan het bericht dat een Chinese piloot is neergestort in zee. Eigen ellende is emotioneel veel indringender dan van mensen die we niet eens kennen. Het hemd is nader dan de rok. En dat is logisch. Want, de mens kan zich niet anders dan als het middelpunt van de wereld ervaren. De essentie van zijn bestaan begint en eindigt vanuit zijn eigen 'ik' en zijn ziel wordt het heftigst ontroerd door de mensen met wie hij een persoonlijke en emotionele band heeft ontwikkeld. Toch kan het geen kwaad om verder te kijken dan uw neus lang is en de problemen die u in het dagelijks leven ervaart in de juiste proporties te zien. Denk daarom even met mij mee. En stelt u zich voor dat ik de wereldbevolking zou terugbrengen tot een dorpje van exact 100 mensen met behoud van bestaande verhoudingen.

Dan zouden we 57 Aziaten, 21 Europeanen, 14 van de westerse hemisfeer (zuid en noord) en 8 Afrikanen tellen. Daarvan zouden 52 vrouw en 48 man, 70 niet blank en 30 blank, 70 niet christen en 30 christen zijn. We zouden 89 heteroseksuelen tellen en 6 mensen, allen van Amerikaanse komaf, zouden 59% van de totale rijkdom bezitten. Tachtig van de honderd inwonenden zouden slecht behuisd zijn en de helft zou lijden aan ondervoeding. Één zou bijna dood en één zou net geboren zijn. Slechts één van de honderd zou een hogere opleiding hebben genoten en in het bezit zijn van een computer. Vanuit dit perspectief mag de gemiddelde Europeaan zich bijzonder gelukkig prijzen. En wie vanochtend gezond opstaat, is beter af dan de miljoen mensen die het einde van de week niet zullen halen. Als u nog nooit een oorlog, eenzame opsluiting, marteling of echte honger hebt ervaren, dan bent u meer gezegend dan 500 miljoen andere mensen. Sterker nog: wie brood heeft, een dak boven zijn hoofd en op een bed slaapt, die is rijker dan 75% van de rest van de wereld. En als u, naast het geld dat u uitgeeft, ook nog spaargeld bezit, dan behoort u tot de top-8 van 's werelds rijksten. Nog steeds niet onder de indruk? Dan is het wel aardig om te weten dat u niet tot de twee miljard mensen behoort die deze feiten lezend tot zich kunnen nemen.

Mocht u daarom de laatste tijd een smak geld op de effectenbeurs zijn kwijtgeraakt, uw kind er beroerd voorstaan zo vlak voor de landelijke eindexamens of uw hele veestapel zijn geruimd, wanhoop dan niet. Want, iemand met een Nederlands paspoort heeft al meer kans op geluk dan een ander.

Bron statistiek: internet


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 


UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!