[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 26-02-2001

Lol van alcohol

Moe en geïrriteerd raak ik van al die negatieve berichten over onze hedendaagse jeugd. De ene keer wordt zij beschuldigd van een gebrek aan idealen, dan weer dat ze geen respect toont voor ouderen. Jongeren zijn verwend, lezen te weinig of gedragen zich roekeloos in het verkeer; tenminste, dat zeggen de mensen die te bejaard zijn om zich hun eigen jeugd te herinneren. De meest recente aanklacht is dat jongeren buitensporig veel drinken. Zelfs kinderen van nog geen 16 zijn in staat een hele fles rum in nog geen uur weg te werken. Ik geef toe, er is bij dit soort berichten reden tot zorg en er is niets verkeerds aan om extra op elkaar te letten om ongelukken te voorkomen. Maar alcohol is niet voor niets zo populair. En die populariteit is even groot, zo niet groter, in volwassen kring.

Voor jongeren is de lol van alcohol dat je een eerste stap zet naar volwassenheid. Paffen, zuipen, hardrijden, laat opblijven of flink flappen-tappen: wie één of meerdere van deze activiteiten kan ontplooien, heeft reden te geloven dat hij zijn kindertijd ontgroeid is. Nu weten de echte volwassenen wel dat volwassenheid meer te maken heeft met plicht en verantwoordelijkheid. Voor de jeugd is buitensporig gedrag de beste manier om te breken met de braafheid die zo kenmerkend is voor pre-puberale kinderen. Leuk aan alcohol is ook dat je het meestal nuttigt in gelegenheden waar leeftijdsgenoten samenkomen. In de kroeg of disco is het gemakkelijk afspreken en je bent er in ieder geval van verzekerd dat je geen leraar, vader of moeder tegenkomt. Want als er iets is waar een jongere behoefte aan heeft, dan is het wel een plek waar niemand hem aan de kop zeurt over cijfers, toekomst, gezondheid of carrière.

Lekker drinken is ook altijd prima voor het verhogen van de gezelligheid; niet alleen omdat je meedoet met de groep, maar vooral omdat drank nu eenmaal als 'drug' stemmingsverhogende kwaliteiten heeft. De aardigheid van alcohol is ook dat er een verhaal aan vastzit: biersoorten kun je vergelijken, wijnen kun je fijntjes proeven en de harde 'spirits' kun je met van alles vermengen tot de meest exotische combinaties. Bovendien is het een sport om te kijken of je het drankgebruik van je vrienden kunt overtreffen zonder al te veel controle over jezelf te verliezen. De grootste lol van alcohol is dat het angstverlagend werkt: jongens durven te versieren en meisjes hebben minder moeite om de waaghals af te poeieren. In een sfeer van alcohol worden mensen loslippiger en het contact ongeremder.

Begrijp me goed. Ik drink zelf nooit een druppel alcohol en kan niet delen in de vreugde (of kater) die het geeft. Maar als ouders, leraren, en gezagdragers wat meer begrip zouden tonen voor alles wat jongeren beweegt, dan blijft er tenminste opening voor gesprek. En dat is nog altijd effectiever dan een afkeurende houding. Want als het botweg niet mag, dan wordt drinken pas écht leuk.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 


UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!