[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 22-01-2001

INTERNET-PSYCHOLOOG

'De wereld zal voorgoed veranderen'. 'De nieuwe economie is in aantocht'. 'De elektronische revolutie zal het dagelijkse leven volledig op zijn kop zetten'. Deze en soortgelijke kreten klinken steeds luider en moeten het grote publiek doen geloven dat we op de drempel staan van een tijdperk vol technische verrassingen, ongekende mogelijkheden van communicatie en nieuwe bronnen van welvaart. Omdat niemand de boot wil missen, koopt iedereen een computer en laat zich aansluiten op internet. Heb je een bedrijf of een hobby met zakelijk potentieel, dan ben je aan de nieuwe economische orde verplicht om jezelf op internet te presenteren. Toets www.mijnomamaaktheerlijkeboerenkool.nl in, en je krijgt een website van Jan Pielsma uit Bennekom voorgeschoteld die ook nog links (Engels voor verbindingen) heeft met een walvisvanger uit Noorwegen, een wiet-teler uit Hongkong en een archief vol recepten van zijn schoonmoeder. Het lijkt allemaal prachtig en veelbelovend. Maar het wordt tijd dat de opgeblazen ballon wordt doorgeprikt en alle gebakken lucht in de ruimte verdwijnt. Internet is namelijk niets meer dan een veredelde Gouden Gids. Alleen het e-mailen heeft een duurzame populariteit. Logisch ook, want brieven sturen zonder dat je naar de brievenbus hoeft te lopen is een uitkomst voor de luie mens. En wie is dat niet?

Nee, voor de rest kleeft aan het hele internet-gebeuren, zoals het optimistisch heet, veel hype en weinig inhoud. Uitgevers van boeken en kranten, de zogeheten oude media, volgen de ontwikkelingen met zenuwachtig knipperende ogen uit vrees dat zij hun beste tijd hebben gehad. Maar hun angst is ongegrond. Want tekst van een onoverzichtelijke beeldscherm lezen is dodelijk vermoeiend en is alleen maar de moeite waard als je het heimelijk kan doen in de baas zijn tijd. Goed, je kan illegaal en gratis muziek kopiëren of chatten (Engels voor kletsen) met een potentiële geliefde. En je kunt ook op de vele gezondheidssites erachter proberen te komen of je depressief bent en, zo ja, zuchtend doorsurfen naar www.wehkamp.nl om een paar nieuwe sokken te bestellen. Maar na veel eenzaam gemuis en geklik zal een normaal mens toch behoefte hebben aan contact met een levend wezen dat met een betrokken stem kan uitleggen waarom een vakantiereis naar Kreta met Extra-Tours zo voordelig is. Ik geef toe dat een willekeurige zoekmachine op het woord 'appeltaart' 3000 hits (Engels voor rake klappen) geeft. Maar voordat je een bruikbaar recept hebt gevonden ben je een weekeinde verder. Snelle en bruikbare informatie geeft internet in ieder geval zelden en het lijkt daarom, vooralsnog, alleen maar de moeite waard voor mensen die iets te doen moeten hebben om hun partner te vermijden: 'Ja schat, ik kom zo beneden; ik ben even de nieuwe versie van Microsoft Explorer 5.0 aan het downloaden'.

Mocht u bang zijn dat ik een ongezond wantrouwen heb tegen moderne ontwikkelingen of domweg mijn verstand verloren heb, kijk dan rond op deze site en vertel mij persoonlijk wat u van mijn nieuwe uitstraling vindt.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 


UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!