[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 02-01-2001

Een gemengd huwelijk

Tweede-Kamerlid E. van Middelkoop (GPV) pleitte eind vorig jaar voor de invoering van een Meldpunt Taalbescherming dat gevallen van taalverslonzing aan de kaak moet stellen. Een prijzenswaardig initiatief, dat in de praktijk om peanuts gaat. Want wat moet ik me hierbij voorstellen? Dat de burger een 06-alarm-nummer moet draaien zodra hij hoort dat zijn buurman after-sales-manager is geworden bij domestic appliances van Philips? Of krijgen we iedere maand een brandbrief in de bus waarin staat hoe schandalig het is dat Fortuna Sittard op zoek is naar een nieuwe coach in plaats van een oefenmeester? Nee, om meteen maar to the point te komen: taalfanatici beweren dat oorspronkelijke Nederlandse uitdrukkingen sterker zijn dan buitenlandse synoniemen, maar zeg nou zelf: wie heeft zin om naar een tv-programma te kijken met titels als 'Grote Broer' en 'Alles wat je nodig hebt, is liefde'?

Waarom ik ook hartelijk moet lachen, is dat juist de experts denken dat Nederlands een oorspronkelijke taal is. Er is überhaupt geen taal die helemaal op zichzelf staat. Je kunt het vergelijken met de ontwikkeling in de muziek. Marco Borsato kan alleen maar nieuwe songs schrijven als hij zijn oor te luister legt bij muzikale voorgangers. Niet dat het praktisch uitvoerbaar is, maar het idee alleen al is belachelijk om de taalgrenzen voor het buitenland te sluiten. Een dergelijk plan is vergelijkbaar met het verbieden van huwelijken buiten de eigen familie met als gevolg zwakzinnige kinderen. Neem de golfer die wil opscheppen over zijn hole-in-one. Moet deze voortaan pochen over een gat-in-één? En wat doen de kinderen die op The World Wide Web surfen? Moeten zij tegen hun ouders zeggen hoe leuk het is om over het Wereld Wijde Netwerk te plankzeilen? Bovendien, wat moeten we dan met woorden als taxi, toilet, telefoon of lunchen? Replacen door 'huurwagen met huurbestuurder', 'plaspot', 'ver- spreker' en 'tussen de middag eten'?

Laatst had ik op mijn spreekuur een man met klachten over zijn vrouw die hij toelichtte door de eerste regels te zingen van 'she can't get no satisfaction' Toen ik vroeg om een voorbeeld, zei hij: "Als ik uit liefde een beetje eerder thuis ben, dan vraagt ze of ik niets te doen heb. En als ik door overmacht later ben, dan verwijt ze mij dat ik geen enkele belangstelling voor haar toon." Ik wilde puur Hollandse sympathie tonen door te zeggen "Het is nooit goed of het deugt niet". Waarop hij me toelachte en zei: 'Yes, I'm damned if I do and I'm damned if I don't?' Geef toe: een gemengd huwelijk geeft mooie kinderen.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden


 UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!