[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 04-12-2000

Uitlokken van fraude

De regering reageert geschokt nu bekend is dat zoveel uitkeringstrekkers bijklussen, werk weigeren en hun sollicitatieplicht verzaken. Deze verontwaardiging werkt op mijn lachspieren omdat de schijnheiligheid ervan afdruipt. Want in feite lokt de overheid zelf de fraude uit.

Het verrichten van arbeid is geen wettelijke plicht maar een levenskeuze. De overheid toont echter maar weinig begrip en tolerantie voor bijvoorbeeld bijstandsmoeders die liever met weinig geld hun energie steken in de opvoeding van hun kinderen dan hun arbeidsloon te vergooien aan crèches. "Nee", zeggen de beleidsmakers, "bijstandsmoeders moeten betrokken worden in het arbeidsproces. Anders ontwikkelen zij een minderwaardigheidscomplex omdat ze niet meetellen in de maatschappij." Sinds wanneer is het full-time moederschap geen volwaardige taak? En als bijstandsmoeders dat extra zakcentje rapporteren dan wordt het weer gekort op hun uitkering.

De bemoeizucht van de overheid irriteert en zet ons allemaal aan tot protesteren in het zoveel mogelijk opvoeren van aftrekposten en het zwart betalen van de werkster.

Neem de groep arbeidsongeschikten. Deze mensen zijn nog niet afgekeurd of er staat een deskundige op de stoep om te bepalen welke werkzaamheden zij nog wel kunnen verrichten. Nu is het waar dat een invalide voetballer kan solliciteren op een baan als conciërge bij een school. Maar waarom mag hij niet zelf bepalen hoe hij zijn toekomst invult? Ooit was werk slechts een middel om brood op de plank te krijgen en konden mensen het zich niet veroorloven om te zeuren of zij er gelukkig mee waren. Tegenwoordig is werk een manier om jezelf te ontplooien en zoeken mensen een baan die hun persoonlijke kwaliteiten aanspreekt. Niet dat mensen het recht hebben op passende arbeid maar het is begrijpelijk dat zij de vrijheid willen behouden om te kiezen. Wil je mensen dwingen om elk willekeurig baantje aan te pakken, dan kunnen de meeste uitkeringen beter worden stopgezet. De overheid klaagt dat mensen hun persoonlijke verantwoordelijkheid ontlopen en soms ten onrechte profiteren van het sociale vangnet. En dat is waar. Maar dat komt omdat de Nederlandse burger door zijn wetgever wordt betutteld als een klein kind. En dus gedraagt hij zich er ook naar.

In Amerika kennen ze het 'honor-system'. Studenten, bijvoorbeeld, mogen thuis zonder toezicht hun examens maken als zij een document ondertekenen waarin zij op hun woord van eer beloven niet te zullen frauderen. Hetzelfde ritueel wordt gevolgd bij het invullen van de belastingformulier. En bij de kassa van de supermarkt hoef je niet aan te tonen hoeveel lege flessen je hebt ingeleverd. Men vertrouwt op wat je zegt. Geen wonder dat de gemiddelde Amerikaan zich keurig aan de verkeersregels houdt en geen rotzooi op straat gooit. Hij is opgegroeid in een systeem dat hem in ieder geval behandelt als een volwassen mens.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 

 



UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!