[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 20-11-2000

Afschuwelijk mooi

De apotheose van de Amerikaanse presidentsverkiezingen is een afschuwelijke vertoning geworden. De gekste rekentrucs zijn bedacht om verlies in winst om te zetten of omgekeerd. Bovendien hebben Gore en Bush elkaar over en weer van onsportief gedrag en kiezersbedrog beschuldigd. Om zo de baan als machtigste man van de wereld te beginnen moet geen lekker gevoel geven. Het vertrouwen en de geloofwaardigheid in de leider zijn al beschadigd zonder dat er nog maar één daad gesteld is. Toch heeft dit verkiezingsdrama ook heel wat moois voortgebracht.

De Amerikaanse kiezer heeft voor het eerst sinds jaren weer het gevoel gekregen dat zijn stem er toe doet. En de discussies over de grondwet, het kiesstelsel en de campagnes hebben de politieke betrokkenheid van het volk versterkt. Ook worden de gebruikelijke onregelmatigheden, zoals onleesbare stembiljetten, eindelijk aan de kaak gesteld. Bovendien hebben de media, door hun incorrecte voorspellingen, er zo van langs gekregen dat zij voortaan correcter zullen optreden in hun berichtgeving. Het mooiste van alles is dat ik de kansen van Hillary Clinton ooit eerste vrouwelijke president te worden enorm zie stijgen. Zij zal over vier jaar als ervaren senator in de positie verkeren de nare bijsmaak van Gore of Bush in één klap weg te spoelen. Mensen zeggen vaak: "Als er een God zou bestaan, dan hadden we geen menselijke drama's." Maar gelovigen beweren juist dat we drama's nodig hebben om ons als mens te kunnen verbeteren. Een afschuwelijk mooi voorbeeld hiervan is de ramp met de skitrein in Oostenrijk. Met het bergen van verkoolde lijken, is het besef doorgedrongen hoe de passagiers als sardientjes in blik werden vervoerd; dat een dergelijk soort modern voertuig uitgerust moet zijn met een noodsysteem dat ervoor zorgt dat de deuren automatisch opengaan in geval van kortsluiting of brand.

In mijn praktijk kom ik niet anders tegen: er moet eerst iets ernstig misgaan, voordat mensen willen inzien hoe nalatig zij zijn geweest.

Jan maakt nu een zware depressie door. Hij had in zijn leven maar één doel: als plaatselijke politicus naam te maken en op de voorpagina van de krant geroemd te worden als architectonische stadsvernieuwer en voorvechter van een schoon milieu. Zijn ambities waren grenzeloos en hij verspilde er zijn kracht aan. Geestelijk verlamd begrijpt hij nu pas waarom zijn vrouw en drie kinderen zich van hem hadden afgewend. Hoewel zijn vrienden hem dikwijls waarschuwden, wil Jan nu pas toegeven dat hij zijn gezondheid heeft verwaarloosd en zijn verantwoordelijkheid als vader en echtgenoot heeft verzaakt. Inmiddels doet hij er alles aan om zijn leven te beteren en zijn huwelijk te redden. Hoe afgrijselijk menselijk falen ook kan zijn, het dwingt meestal tot iets mooiers.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 

 UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!