[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 13-11-2000

Nummers zijn persoonlijker

Naast het sofi-nummer, bonusnummer, en consumentennummer krijgt de Nederlander over een aantal jaren het zorg-identificatienummer (zin); even met de streepjescode door de scanner en het hele medische dossier van een patiënt wordt zichtbaar. Als alle bestanden van verschillende nummers aan elkaar gekoppeld zouden worden, dan kan een ambtenaar straks zien dat Gerard ten Beste uit Leek een liefhebber is van Bastogne-koekjes, december van ieder jaar rood staat, allergisch is voor dekbedovertrekken van kunststof en opvallend veel claimt van zijn reisverzekering. Psychologisch gezien is de kritiek op de 'vernummering' van de maatschappij bijzonder lachwekkend: enerzijds eisen mensen persoonlijk behandeld te worden, anderzijds is iedereen bang dat zijn privacy wordt geschonden. Vrij vertaald betekent dit: "Ik wil wel dat u weet wie ik ben, maar u mag zich niet ongevraagd met mij bemoeien." Als je bedenkt dat mensen in de rij staan om in het Big Brother-huis ten overstaan van heel Nederland gevolgd te worden, dan valt het wel mee met de angst voor indringers in de persoonlijke levenssfeer.

Nee, er is eigenlijk niets nieuws onder de zon. Mensen zijn opportunistisch en protesteren alleen als blijkt dat de moderne registratiemiddelen in hun nadeel uitpakken. Het zal niet lang meer duren of er zal van elke Nederlander een DNA-profiel gecodeerd zijn in de registratiekamer van het ministerie van Justitie. Niemand zal bezwaar aantekenen als blijkt dat met een dergelijk systeem moordenaars, verkrachters en dieven sneller kunnen worden opgespoord; behalve de misdadigers zelf natuurlijk. Persoonlijk kan ik enorm genieten van de voordelen die de streepjescode in al zijn varianten biedt. Postcode en huisnummer zijn tegenwoordig voldoende om voor mijn patiënten een behandelingsvergoeding aan te vragen bij de verzekeringsmaatschappij. En als ik op internet naar de boekensite van amazon.com surf, dan bepaalt een speciaal computerprogramma op basis van mijn eerder vertoonde 'bestelgedrag' welke nieuwe of andere boeken bij mij passen.

Stel, dat uw kind bij een verkeersongeluk betrokken raakt: daar ligt hij dan met gebroken ledematen, heftig bloedend en buiten bewustzijn; voor zijn leven wordt gevreesd. Zou het dan niet fantastisch zijn als de ambulancewerker alleen met zijn iris-scanner over het oog hoeft te bewegen om op een scherm te kunnen zien wie het slachtoffertje is, dat hij bloedgroep o-negatief heeft en pillen slikt tegen epileptische aanvallen? Eénmaal in het ziekenhuis aangekomen, is de kans dan veel groter dat zijn leven wordt gered en kunt u als ouders onmiddellijk op de hoogte worden gebracht. Goed beschouwd draagt de informatietechnologie er dus toe bij dat we elkaar beter van dienst kunnen zijn. Door het hebben van een nummer worden we geen nummer. Nummers maken het contact juist persoonlijker; prettig voor iedereen die niets te verbergen heeft.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!