[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 30-10-2000

Biechtvader

Onder het motto 'de maatschappij, dat ben jij' wordt tegenwoordig het individu verantwoordelijk gesteld voor zijn (wan)gedrag. Dat lijkt een positieve ontwikkeling. Kritisch in de spiegel kijken is altijd beter dan de wereld onverschillig de rug toe te keren. Maar in je eentje het onderscheid tussen goed en kwaad bepalen is voor velen een te zware opgave. In een samenleving waar alle taboes al doorbroken zijn, is de verwarring groot en hebben mensen leiding nodig. Voor wie een knagend geweten heeft, is biechten bij de pastoor geen optie meer. Dan maar een bezoek aan de psycholoog.

Gerard is 34 jaar, getrouwd en vader van een tweeling. In een periode van veel ruzies met zijn vrouw vindt hij troost en begrip van zijn naaste collega Heleen. Zij beginnen een verhouding waar hij zich schuldig over voelt. Het doet Gerard goed om zijn hart te kunnen luchten, maar vraagt de hulpverlener ook om wijze raad: "Welke keus moet ik maken om de emotionele chaos in mijn leven een halt toe te roepen?"

Zijn therapeut kiest voor een uitdagende stellingname: "Je hebt een ideaal leven met twee vrouwen die even hard om je vechten; laat het kiezen maar aan de vrouwen over en geniet van wat je krijgt." Even verschijnt er een glimlach om zijn mond: "Ja, ik moet in beide relaties de kar trekken, nu mogen zij met wat initiatief komen."

Had Gerard zijn heil gezocht bij de psychologe dr. Laura Schlessinger, dan zou zij hem de oren gewassen hebben met het zevende gebod 'gij zult niet echtbreken'. In haar nieuwste boek 'De Tien Geboden' (ISBN:0060929960) trekt zij van leer tegen het morele verval van de moderne samenleving en spreekt schande van collega-hulpverleners die oogluikend het goddeloze gedrag van mensen toestaan: "Mensen proberen recht te praten wat krom is met slappe smoesjes zoals 'ik wilde helemaal geen verhouding, het gebeurde gewoon' of 'ik kan er toch niets aan doen dat vrouwen op mij vallen?!"

Wat dr. Laura schrijft, is vooral interessant omdat zij de minder bekende geboden betekenis geeft door ze te vertalen naar het leven van alledag. Over het vierde gebod 'Gedenk de sabbatdag, dat gij die heiligt' houdt zij de lezer voor: "Eerst moet er een dierbaar persoon overlijden of een van je kinderen ernstig ziek worden voordat mensen beseffen hoe kostbaar tijd is; vrije tijd wordt meestal weggegooid aan frivole, nietszeggende pleziertjes in plaats van doordachte activiteiten met de mensen om wie wij het meeste geven."

Dr. Schlessinger maakt een geslaagde kruisbestuiving tussen de psychologische praktijk en de levenslessen van de Bijbel en laat zien dat het naleven van de tien geboden nog altijd garant staat voor een zuiver geestelijk leven. En voor de hulpverlener wordt het duidelijk dat hij zich niet meer kan verschuilen achter een masker van gespeelde en onvoorwaardelijk acceptatie voor zijn patiënt. De psycholoog die quasi begrijpend knikt, maakt zich dan ook schuldig aan het negende gebod 'Gij zult geen valse getuigenis spreken tegen uw naaste.'


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!