[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 02-10-2000

Andermans werk

Nu Nederland zo hoog is geëindigd in het olympisch medailleklassement vraagt iedereen zich af hoe 'wij' als kleine natie het zo ver hebben kunnen schoppen. Het gaat mij te ver om het NOC, de overheid, de sportbonden of het Nederlandse volk de eer te gunnen van het medaillegeweld. Achter elke gouden, zilveren en bronzen plak zit een puur individuele prestatie en die komt voor honderd procent op naam van de winnaar. Het is natuurlijk wel leuk om mee te liften op het succes van Pieter van den Hoogenband of Inge de Bruijn. Plaatsvervangende trots is altijd goed voor het zelfvertrouwen. Aan de andere kant is het wel erg gemakzuchtig je op de borst te kloppen voor al het gezwoeg en geploeter van iemand anders. Paginagroot verschijnen de advertenties in de krant met de felicitaties voor de olympische sporters om als bedrijf geassocieerd te worden met briljante prestaties; een goedkope manier om leuk te lijken zonder dat je het bent.

Beter worden van andermans werk is natuurlijk wel een manier om vooruit te komen in de wereld als je zelf weinig talent hebt. Laatst, tijdens een workshop voor adviseurs, legde John mij het probleem voor hoe hij als interim-manager wel zijn opdrachten kan uitvoeren, maar geen nieuwe klanten weet binnen te halen. Bij nadere analyse bleek dat hij ook op recepties en verjaardagen niet op vreemde mensen durft af te stappen. We waren het samen al snel eens dat zijn onvermogen om te 'werven' zo groot is dat het voortbestaan van zijn bedrijf op het spel staat. Om die reden moedigde ik hem aan om iemand in dienst te nemen die voor hem de hete kolen uit het vuur kan halen. John wist meteen de naam te noemen van 'Yolanda' die, naar zijn zeggen, een prettige telefoonstem heeft en een bijzonder innemende persoonlijkheid bezit. Toen ik hem vroeg waarom hij niet eerder de stap had gezet om haar in dienst te nemen, zei hij: 'Omdat ik het slap vind van mezelf dat ik het zelf niet kan, als directeur van mijn eigen bedrijf en volwassen man moet het toch te leren zijn een eerste contact van de grond te tillen'. Na afloop van het gesprek stelde één van de andere deelnemers John de vraag of hij ooit moeite had gedaan om te leren 'versieren'. Het antwoord was een simpel 'nee'.

John zal, net als vele anderen, nooit een olympisch kampioen worden. Om de doodeenvoudige reden dat hij het er kennelijk niet voor over heeft om zijn grenzen te verleggen. Voor mij is Kees Brandsma wel een medaillewinnaar. Ook hij had mensenvrees, maar hij heeft twee jaar lang iedere dag in het park achter zijn flat met willekeurige vreemdelingen een praatje aangeknoopt en zich zo ontwikkeld tot iemand met veel contacten. De Chinees Tang Hsien Tzu zei ooit: 'Wie alles luchtig opneemt, kan geen succes hebben; maar wie geen succes heeft, moet het maar luchtig opnemen'.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 



UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!