[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 25-09-2000

Abortus post partum

Op locaties in Duitsland kunnen baby's die door hun ouders niet gewenst zijn in een verwarmde brievenbus worden gedeponeerd. Zodra de klep gesloten is, worden hulpverleners gewaarschuwd die vervolgens het kind opvangen en in de aanbieding gooien voor adoptie. Deze luxe prullenmand voor afgedankte kinderen lijkt op de wegwerp-container die in Amerika wordt gebruikt voor mensen die hun poes, hond of cavia kwijt willen; dit om te voorkomen dat al die arme beesten uitgehongerd en verdwaald in het bos aan hun eind komen. Het idee van de babybus, die inmiddels in meerdere landen staat opgesteld, stuit veel mensen tegen de borst. En dat is begrijpelijk. Want, ouders in de gelegenheid stellen hun pasgeboren kind te dumpen is alsof je goedkeuring geeft aan een 'abortus post partum'; een soort gesubsidieerde afvloei-regeling... Toch ben ik als psycholoog van mening dat de babybus drie vliegen in één klap slaat.

Veel echtparen die door onvruchtbaarheid geen kinderen kunnen krijgen staan te trappelen om als adoptiefouders een eigen gezin te beginnen. Deze mensen zijn beter in staat een kind groot te brengen dan de vele tiener-moeders die financieel niets te bieden hebben en in emotioneel opzicht zelf nog kinderen zijn. Bovendien, is niets dramatischer dan als ongewenst kind te moeten opgroeien. Daar weet Marijke over mee te praten. Zij is nu 53 jaar en komt bij mij omdat zij steeds terugkerende depressies heeft. Marijke ziet er goed uit en heeft 'alles' wat een mens tevreden zou kunnen stemmen: een aardige man met wie zij al 39 jaar getrouwd is, twee volwassen kinderen die afgestudeerd zijn en zelf de kost verdienen, een prachtig huis en het talent om de fraaiste beeldhouwwerken te maken. Toch is in het contact een intense triestheid voelbaar wat vertaald wordt in boze verhalen over willekeurig wie haar voor de voeten loopt: 'dat nieuwe vriendinnetje van mijn jongste zoon is zo egoïstisch! Maak ik in het weekend een lekkere maaltijd voor die twee, maar denk je dat mevrouwtje even opstaat om te helpen met de afwas? Nee, hoor! Zij is zo in de watten gelegd door haar ouders dat zij zich verbeeldt de koningin te zijn.' Confronterend zeg ik: 'je bent jaloers omdat je zelf niet het prinsesje van je ouders was.' Na een lange huilbui geeft Marijke, wier ouders haar altijd hebben laten voelen dat ze ongewenst was, toe: 'ja, en de pijn die ik voel is met niets wat ik denk, doe of laat weg te poetsen; ik wil wel blij zijn met mijn leven, maar toch is er altijd een stemmetje dat mij uitlacht; alsof ik er niet mag zijn.'

Vrouwen die gebruik maken van de babybus lopen het risico door vriend en vijand te worden veroordeeld omdat zij de weg van de minste weerstand kiezen. Maar in werkelijkheid zal het voor deze moedeloze moeders letterlijk en figuurlijk een immense opgave zijn; één die uiteindelijk in het beste belang is van het kind.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!