[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 28-08-2000

Krant als therapeut

De krant is vaak het mikpunt van felle kritiek. Berichtgeving zou op sensatie belust, negatief en weinig verheffend zijn. En op het eerste gezicht valt er aan een gedetailleerd verslag van een lustmoord, varkenspest of voetbalrel weinig positiefs te ontdekken. Maar bij nader inzien blijkt de journalistiek van onschatbare therapeutische waarde.

Een mooi voorbeeld hiervan is de uitgebreide rapportage van de vermissing van de peuter Danny die uiteindelijk bleek te zijn verdronken. Het viel mij niet alleen op hoezeer iedereen meeleefde, maar ook hoeveel ouders er lering uit trokken. Mijn buurmoedertje Jannie zei: "Ik ben nu nog oplettender met de kinderen dan ik was; pas nu besef ik dat je het kleine grut niet eens een seconde uit het oog mag verliezen."

Het nieuws rond de reddingsoperaties van de Russische onderzeeër heeft de Nederlandse gemoederen ook dagenlang beziggehouden. Opvallend was hoe vaak de officiële persverklaringen van de Russen later door de feiten werden tegengesproken. Deze ontwikkeling geeft ons niet alleen een kijkje in de keuken van een teloorgegane supermacht die ten koste van mensenlevens de schone schijn probeert hoog te houden, maar het doet een ieder ook beseffen dat gezond wantrouwen tegenover machthebbers en hun stellige beweringen gerechtvaardigd is. En dat inzicht blijkt weer van therapeutische waarde voor Bert die in de relatie met zijn autoritaire vader zich, door zijn eigen goedgelovigheid, te vaak in de maling laat nemen.

De heilzame werking van de krant heeft veel overeenkomsten met biblio-(boeken)therapie en cinema-(film)therapie. Hulpverleners schrijven hun patiënten voor bepaalde boeken te lezen of films te kijken om een gezondere levensvisie of gedragswijze te bevorderen. Patiënten van mij die, bijvoorbeeld, het verschil tussen verliefdheid en liefde moeilijk vinden, raad ik steevast aan om 'Proeven der liefde' van Alain de Botton te lezen. Dit boek is een romantische verhaal doorspekt met psychologie-colleges waarin de schrijver (beter dan ik dat kan) op humoristische wijze orde weet te brengen in de geestelijke chaos van relaties. En wie twijfels heeft of hij op latere leeftijd de sleur van een goed huwelijk toch op de helling moet zetten, raad ik aan de film 'Bridges of Madison County' te zien.

Het succes van krant-, boek- of filmtherapie is niet zo moeilijk te verklaren. Beelden die door een schrijver of cineast worden opgeroepen, zijn dikwijls kleurrijk en emotioneel indringend. Bovendien vindt het lezen of kijken vaak in afzondering plaats en kan de patiënt zonder druk van buitenaf de suggesties die (al dan niet bewust) worden gewekt op persoonlijke waarde schatten. Goed bedoelde adviezen van ouders, vrienden of collega's worden nu eenmaal veel sneller in de wind geslagen omdat mensen er niet van houden te worden betutteld.

Vanmorgen lees ik het bericht dat al één miljard mensen aan het roken gestorven zijn. Dat zijn confronterende cijfers die mij als verstokte paffer toch aan het denken zetten. Mijn nieuwe motto wordt: aan de beterende hand door het lezen van de krant.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 



UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!