[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 07-08-2000

Bindingsangst

Steeds vaker spreken mensen van bindingsangst als afwijking en mannen maken er dankbaar gebruik van. Ze nemen een vriendin, genieten van de seks, lekkere maaltijden en het salsa-dansen. En zodra de minnares kreten als 'samenwonen', 'zwangerschap,' of 'toekomst' in de mond neemt, dan krijgt hij een gesimuleerde paniekaanval. Het gaat zelfs zover dat hij bereid is zich te melden bij de psycholoog, al was het maar alleen om te benadrukken dat hij psychisch ziek is. Uit pure onmacht melden de vriendinnen van deze uitgekookte acteurs zich ook op mijn spreekuur. Zo vertelt Marga mij dat zij zo verliefd is op Paul dat ze niet kan wachten om hem voor te stellen aan haar vrienden en familie. Ze is in de war omdat Paul haar wijs gemaakt heeft dat ze helemaal nog geen relatie hébben. Wat ze wel hebben, dat weet hij ook nog niet, maar vast staat wel dat hij er 'nog niet aan toe is' om als officiële partner geregistreerd te worden.

Bindingsangst als geestelijke afwijking, zoals dat door de psycholoog Bowbly beschreven is, komt in wezen alleen maar voor bij volwassenen die in hun allerprilste jeugd door de ouders fysiek en emotioneel in de steek zijn gelaten; en gelukkig is dat in onze moderne samenleving een zeldzaamheid. Voor alle andere mensen is een zekere mate van bindingsangst (net als scheidingsangst) een heel normaal verschijnsel, omdat iedereen moeite heeft met de consequenties die voortvloeien uit het maken van definitieve keuzes. Zo merk ik zelf de laatste tijd dat ik drempelvrees heb als ik iets wil kopen op internet. Ik vul op amazon.com alle persoonsgegevens in die nodig zijn om een winkelwagentje vol boeken en cd's aan de kassa te kunnen afrekenen, maar als ik mijn creditcardnummer moet intypen, dan zie ik plotsklaps een computerkraker er vandoor gaan met mijn spaargeld en klik ik ogenblikkelijk het beeld uit. Ook kan ik samen met mijn vrouw heerlijk fantaseren over de aankoop van een tweede huis in Florida. Maar als ik bij de makelaar in Miami Beach zit en akelig dicht bij het zetten van een handtekening kom, dan vlucht ik snel het kantoorpand uit. Logisch, omdat ik bang ben voor de gevolgen van het leegplunderen van mijn zo zorgvuldig opgewaardeerde pensioenrekening. Bovendien benauwt mij de voorstelling dat ik me verplicht zal voelen om altijd naar Florida te gaan omdat ik anders niet voldoende zou profiteren van mijn dure aankoop.

Bindingsangst is dus niets anders dan een duur woord voor de menselijke neiging om verantwoordelijkheden te ontlopen. En vooral mannen hebben daar een handje van. Het liefste houden ze allerlei achterdeurtjes open om er vandoor te gaan als het hun uitkomt. Door hun gemakzucht als dieperliggend emotioneel probleem te benoemen krijgen ze het voor elkaar om in een vrijblijvende verhouding hun partners toch aan het lijntje te houden. Want, een ongeneeslijk zieke patiënt kun je moeilijk in de steek laten. Wie zwaait met zijn bindingsangst, heeft een goed excuus, maar slechte bedoelingen.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 



UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!