[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 17-07-2000

So What?

Wie straks fysiotherapeut wil worden, moet eerst een graad halen als Bachelor of Health. En uw huisarts is binnenkort geen doctorandus in de geneeskunde, maar Master of Medicine. Nederland veramerikaniseert op alle fronten maar het tempo is laag. Als we onze Grote Broer niet nog gehoorzamer volgen, dan worden we straks door niemand meer begrepen en vallen we overal buiten de boot. Kijk eens naar het armetierige taaltje dat wij spreken. Buiten onze grenzen verstaat alleen een verdwaalde Belg ons. Engels moet per onmiddellijke ingang de voertaal worden. Dan hoeven onze kleinkinderen geen ondertitels meer te lezen als zij naar de Bold and the Beautiful kijken. En worden mijn briljante columns ook in New York en Sydney gelezen.

Een gebroken neus als gevolg van het struikelen over een scheve stoeptegel levert een Amerikaan minstens drie miljoen dollar op: één miljoen voor de plastisch chirurg, één miljoen ter compensatie van de schrik en de post traumatische stress stoornis-therapie, en één miljoen voor de advocaat die ook de scheiding moet regelen, omdat de vrouw van de patiënt deze niet meer aantrekkelijk vindt. Geweldig voor de werkgelegenheid. De slachtoffercultuur die Amerika heeft, is schitterend; het dwingt iedereen flink op zijn tellen te passen. Geen chirurg die het aandurft een operatie zonder waakzame assistenten uit te voeren. En als u een auto huurt in Florida dan moet u verplicht een uur les volgen om te weten welke gevaarlijke wijken moeten worden vermeden. Niemand wil verantwoordelijk gehouden worden voor de ellende van een ander. En dat is mooi, omdat je dan een samenleving creëert vol gezond wantrouwige mensen. Onze staatsinrichting met koningshuis is ook hopeloos ouderwets en ingewikkeld. Ik stel voor dat wij, net als de Amerikanen, de republiek uitroepen en directe presidentsverkiezingen houden. Tegelijkertijd kunnen we dan alle flutpartijtjes afschaffen en twee grote politieke stromingen invoeren: de conservatieve Republikeinen en de progressieve Democraten. Dan zijn we eindelijk verlost van de onbeweeglijke en saaie overlegcultuur en kunnen we stemmen voor de poppetjes. Het leven wordt er heerlijk oppervlakkig en fantastisch overzichtelijk door.

In vergelijking met Amerika hebben we ook veel te weinig dikke mensen. Dat komt omdat de flessen cola en zakken chips te klein zijn en de fietsers in ons land een beschermde status hebben. De autowegen moeten breder en het aantal McDonald's drive-inrestaurants op zijn minst verdubbeld. Nu de vakbonden eindelijk inzien dat ook werknemers mogen profiteren van optieregelingen, is het belang van het grote geldbezit ook eindelijk onderkend. Eindelijk wordt hebberigheid de officiële norm. The American dream houdt ook in dat alle ouders tweeverdieners moeten worden en dat iedereen op zondag verplicht moet werken. Dat hun kinderen alles hebben wat hun hartje begeert, maar hun dagen slijten in eenzaamheid, alcohol en depressies; so what?


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!